Budapest új főpolgármestere, Karácsony Gergely bejelentette, hogy a fővárosnak szüksége van arra az 1000 milliárd forint fejlesztési pénzre, amit a miniszterelnök még Tarlós Istvánnak ígért meg.

Karácsony Gergely egyáltalán nem akar lemondani arról az ezer milliárd forintról, amit még 2018 őszén Orbán Viktor ígért meg Tarlós Istvánnak. Akkor azt mondták, hogy nagyságrendileg ezer milliárd forint fejlesztési pénzt költhet el Budapest 2030-ig. Ez a hatalmas pénzözön került veszélybe, hiszen Gulyás Gergely Miniszterelkökséget vezető miniszter korábban olyasmit mondott, hogy az ezer milliárdos megállapodás csak akkor érvényes, ha Tarlós István győz.

Stadion helyett tömegközlekedés

“Grandiózus stadionépítések helyett a tömegközlekedés forrásait kellene biztosítania a kormánynak. ” – mondta Karácsony Gergely az RTL-nek. Hozzátette: „jogállamban nem emberekhez, hanem testületekhez kötünk jogokat.”

Orbán Viktor: “Készen állunk az együttműködésre”

Orbán Viktor vasárnap este a választás éjszakáján annyit mondott, hogy „Az ország és a Budapesten élő emberek életében mi készen állunk az együttműködésre”. Az RTL kedden megkérdezte a kormánytól, hogy érvényesnek tekintik-e a megállapodást, de nem kaptak választ.

Tarlós 15 pontja és az ezer milliárd

Tarlós István az indulását 2018 őszén jelentette be, akkor egy 15 pontból álló listát fogadtatott el a miniszterelnökkel. Ebben vannak konkrétumok és olyan pontok, amelyek a kormány és a főváros közti kommunikációt segítenék, annak érdekében, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa által elfogadott projekteket majd megvalósítsák. Erre ígért egy évvel ezelőtt a kormány nagyságrendileg ezer milliárdot. Íme Tarlós 15 pontja:

 1. Létrejön a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa.
 2. Budapest 2030 tízéves stratégiai városfejlesztési terve.
 3. Budapest Párbeszéd folyamat – szakmai- és civil szervezetek bevonása a Budapest 2030 terv előkészítésébe.
 4. M3-as metróberuházás állami támogatása és befejezése. A kormány soron kívül biztosítja a 80 milliárd forint fedezetet, ami hiányzik a 3-as metró felújításához. A megállapodás kimondja: az összeg de facto felhasználására 2019-ben egyáltalán nem lesz szükség, csak 2020 felétől, döntően 2021-2022-ben. A jövőben metróalap létrehozásán dolgoznak, hogy ne legyenek hasonló fedezethiányos helyzetek.
 5. A főpolgármestert kötelező meghívni a kormányülések budapesti napirendjeihez.
 6. A miniszterelnök és a főpolgármester közti esetleges üzenetváltásra a jövőben állandó, hiteles és működő információs csatornákat biztosítanak.
 7. A főváros önállóságának garantálása.
 8. Budapesten továbbra is az FKF végzi a hulladék begyűjtését és szállítását.
 9. Együttműködés a fővárosi árvízvédelem érdekében.
 10. A fővárosi közszolgáltatás önállósága és a Fővárosi Csatornázási Művek kizárólagos fővárosi tulajdonba vétele.
 11. A vízcsőcserékre megítélt KEHOP forrás fővárosi felhasználása. Ha az Európai Unió nem támogatja a vízcsőcsereprogramot, akkor a Fővárosi Vízművek javára e célra számításba vett 27,8 milliárd forintot – a szaktárcával egyeztetve – más célra használhassa fel az önkormányzat.
 12. A Fővárosi Önkormányzat költségvetése bevételi szerkezetének és a forrásmegosztás szabályainak áttekintése.
 13. A fővárosi társasági portfólió egyszerűsítése. 2019. április 30-ig a főváros megszünteti a Közbeszerzési Kft-t. és 2019. december 31-ig egyszerűsíti, illetve adott esetben szintén megszünteti a BKK-t”.
 14. Rendszeres egyeztetés. A miniszterelnök és a főpolgármester negyedévente rendszeresen, szükség esetén bármelyikük kezdeményezésére áttekintik a megállapodásban foglaltak időarányos teljesülését, illetve az időközben felmerült fővárost érintő ügyeket.
 15. A megállapodás végrehajtása

Nagy csaták lesznek a pénzért

Karácsony Gergely kedden elmondta: tetszik neki az 1000 milliárdos összeg, de annak felhasználását vitatja. Várhatóan óriási csaták lesznek a kormány és a főváros között, hiszen arról a pénzről van szó, amiből korszerűsíthető lenne a metro, a HÉV, új elővárosi vonalak, alagutak épülhetnének. Ebből a pénzből sokkal modernebb lehetne Budapest és könnyebb az agglomerációból bejárók élete is.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Fotó: RTL