Nincs év áremelések nélkül, a társasházak közös költsége sem kivétel. Sok millió embert érint, hiszen a közös költség fontos rezsitényező. A szakértők minimum 20 százalékos emelkedésre számítanak, hiszen a közös költség szinte minden összetevője is drágul.

Jelentős emelés

A közös költségek jelentős emelkedésére lehet idén számítani a társasházakban. Az emelkedő rezsi, a növekvő banki és biztosítási terhek, valamint az elszálló karbantartás árak, vagyis a drágább mesterek miatt bajban lesznek a társasházakban élők 2024-ben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

20 százalékos átlagos növekedés

Az emelkedések miatt 20 százalékos növekedésre lehet számítani a közös költségeknél. Ezt persze az is befolyásolja, hogy korábban mennyivel emelték, illetve mennyit tud megtakarítani a közösség. Szintén számít, hogy mennyit kell költeni felújításokra.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Májusig meg kell mondani a lakóknak

A társasházaknak és a társasház kezelőknek május végéig meg kell tartaniuk a közgyűléseket, ahol be kell mutatniuk a pénzügyi tervet és persze fel kell vezetniük az emelkedést a lakóknak, akik nem fogják örömmel fogadni a tetemes áremelést.

Társasházak költségei

A szakértők körülbelül 20 százalékos emelést jósolnak. „A 2023-as országos felmérése szerint az derült ki, hogy 2021-ről 2022-re 21 százalékkal, míg 2022-ről 2023-ra mindössze 4 százalékkal nőttek a magyarországi társasházak költségei” – mondta Dén Mátyás András, a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületének tagja és a THT szaklap lapigazgatója a Borsnak

Drágulás

A banki szolgáltatások és a takarítás költségei emelkedtek leginkább: az elmúlt két évben körülbelül 50 százalékos volt a növekedés. Vagyis a takarítónő bére jelentősen megnőtt, ráadásul a bankok sem akarnak kimaradni az emelésekből.

Majdnem duplája lett az áram

„Kimagasló a villamosenergia-költségek növekedése, ami 2021-ről 2022-re 28%, 2022-ről 2023-ra 37 százalékot tesz ki, ez 2021-ről 2023-ra 2 év alatt 75 százalékos költségnövekedést jelent. Karbantartásokra egy év alatt 60 százalékkal többet költöttek a hazai társasházak. 

Rezsicsökkentés

Közüzemi díjakra 2021-ről 2022-re mindössze 11 százalékkal többet költöttek a társasházak, de 2023-ra már 3 százalékkal kevesebbet: itt a rezsicsökkentés pozitív hatása mellett valószínű, hogy a társasházkezelők és a társasházi közösségek sokkal jobban odafigyelnek az optimális energiafelhasználásra” – fejtette ki a szakértő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: