Hétfőn Magyarországra látogat Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, aki csúcstalálkozón vesz részt a visegrádi országok miniszterelnökeivel, majd Márky-Zay Péterrel és Karácsony Gergellyel is találkozik a francia nagyköveti rezidencián. Macron és a V4-es kormányfők mozgása miatt többfelé jelentős forgalomkorlátozások lesznek a városban.

Jönnek-mennek a delegációk

Hétfőn több külföldi delegáció közlekedése miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a fővárosban a repülőtér és a belváros közötti útszakaszon. Több forgalmas útvonalat, csomópontot időszakosan lezárhatnak, a közlekedést rövid időre megállíthatják. A korlátozások a BKK járatait is érintik, ezért hétfőn Budapesten a felszíni közlekedésben hosszabb menetidőkre kell számítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jön a francia köztársasági elnök is

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök csúcstalálkozón vesz részt a visegrádi országok miniszterelnökeivel. A tervek szerint a francia államfő kétoldalú megbeszélést folytat Áder János köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel, azután csatlakozik a V4-ek kormányfői egyeztetéséhez, aztán Karácsony Gergely meghívására a Városházára ment volna, de végül biztonsági okok miatt inkább a francia nagykövet rezidenciáján találkoznak.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Márki-Zay Péterrel is találkozik Macron

Macron és Karácsony Gergely találkozója után a francia elnök részt vesz egy megbeszélésen az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjével, Márki-Zay Péterrel, a DK európai parlamenti képviselőjével, az előválasztáson végül alulmaradt Dobrev Klárával és a Momentum új elnökével, Donáth Annával.

Politikai ellenfél

A francia államfő budapesti látogatása előtt, csütörtökön Orbán Viktorról azt mondta, a magyar miniszterelnök “politikai ellenfél, de európai partner”, és megjegyezte: az EU-tagországoknak együtt kell működniük, “még akkor is, ha vannak komoly nézeteltéréseink – és vannak, például a jogállamiság kérdésében”.

Nézeteltérés

A magyar kormánnyal két kérdésben várható komolyabb nézeteltérés a francia soros elnökség alatt: az egyik az európai minimálbér, a másik a jogállamisági kérdés lesz. Macron szerint újra kell gondolni az eszközöket, és újabbakra is szükség lehet az európai értékek erősítéséhez. Kijelentette, hogy a jogállamiság nem alku tárgya.

Autó helyett inkább metrózz

Hétfőn érdemes tehát a metrót választani, és a megszokottnál korábban útnak indulni – írják a Budapesti Közlekedési Központ közleményében.

Egész napos lezárások

Az 1. kerületi Lánchíd utcát hosszabb időre, várhatóan már délelőtt 10 órától egészen este 10-ig lezárják a forgalom elől, a 105-ös autóbusz módosított útvonalon közlekedik, a Clark Ádám tér és a Várkert Bazár helyett a 178-as autóbusz Alagút utca, Szarvas tér és Dózsa György tér megállóhelyein áll meg.

Friss infók

Az aktuális közúti és közösségi közlekedési változásokról a Bkkinfo.hu oldalon, valamint a BKK Info Facebook-oldalán lesznek friss információk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Államio delegáció – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu