Megérkezett kedd este a kínai elnök Budapestre. Párizs után Belgrádba repült, majd este megérkezett Budapestre. Ferihegyen Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát.

Ilyet is ritkán látni Ferihegyen

A repülőtéren óriási felhajtással várták a kínai elnököt. Volt katonazenekar, népviseletbe öltözött táncegyüttes, kiment Orbán Viktor és még a felesége is a reptérre. A hivatalos tudósítás szerint magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt, ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták őket, majd a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték a vendégeket. Egy rövid kulturális műsorra is sor került a Csillagszemű Táncegyüttes előadásában. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Katonák a hatalmas gép előtt

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Lezárások Budapesten

A kínai államfő péntekig tartózkodik Magyarországon állami látogatáson, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján. Csütörtökön és pénteken sokszor számíthatunk Budapesten átmeneti lezárásokra, hiszen a kínai elnök konvoja vetekszik az amerikai elnök csapatával. Nagy kérdés, hogy miről is lesz szó, miért jött Budapestre a kínai elnök.

Orbán Viktor fogadta az elnököt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2024. május 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szijjártó Péter is lekezelt az elnökkel

Történelmi látogatás

A kínai elnök, Hszi Csin-ping május 8. és 10. között történelmi jelentőségű látogatást tesz Magyarországon, mely során többek között a magyar-kínai gazdasági együttműködés további fejlesztéséről, az Egy övezet, egy út programhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekről, valamint az ukrajnai háborúról és a kínai béketervről folynak majd tárgyalások – jelentette be a magyar kormányszóvivő.

A külügyminiszterek is haveroztak

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) fogadja Vang Ji kínai külügyminisztert, Hszi Csin-ping kínai elnök delegációjának tagját a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2024. május 8-án. Középen Pesti Máté, Magyarország pekingi nagykövete.

Rengeteg megállapodás

Megjegyezte, hogy Magyarország és Kína idén októberben ünnepeli a diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenötödik évfordulóját, és a jubileumra gazdag kulturális programokkal készülnek mind a két országban. A látogatás során másfél tucat megállapodást írnak alá.

Sokan voltak a reptéren

Pénzről is szó lesz

A pénzügyi együttműködést a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok egyik legperspektivikusabb területeként jellemezte a magyar szóvivő, amellyel elmondása szerint Magyarországnak az a célja, hogy regionális pénzügyi központ legyen a régióban és ennek révén minél több kínai pénzintézetnek jelentsen hídfőállást az európai pénzügyi piac irányába.

Így érkezett meg a repülő

Ferihegyi gyorsvasút

Az Egy övezet, egy út kínai programhoz kapcsolódó esetleges magyarországi infrastrukturális fejlesztésekről is szó lesz. Ezek között vasúti, közúti és energetikai projektek is lehetnek. Várhatóan a magyar kormány csütörtökön és pénteken több bejelentést tesz, sokan arra számítanak, hogy a kínaiak építik és finanszírozzák majd a ferihegyi reptérre vezető gyorsvasút építését is. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: A kínai elnököt fogadja Orbán Viktor – Forrás: MTI