A menekülteket segítő összefogásban a szeretetszolgálatok munkatársai mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának hallgatói is segítenek a pályaudvarokon a menekültek ellátásában. Közben a Fővárosi Önkormányzat munkatársai étellel is segítik a háborús övezetből érkezőket, egy nemzetközi akció keretében pedig lecserélték az orosz nagykövetségnél a Bajza utcai metromegálló tábláját “Ukrajna” feliratra.

Sok önkéntes segít

A Keleti pályaudvaron rengeteg önkéntes dolgozik azon, hogy az Ukrajnából elmenekült emberek élelmet és alapvető ellátást A Keleti pályaudvaron rengeteg önkéntes dolgozik azon, hogy az Ukrajnából elmenekült emberek élelmet és alapvető ellátást kaphassanak, amikor megérkeznek Budapestre. Sokan azonnal tovább utaznak Nyugat-Európába, de rengeteg olyan menekült is van, akiknek nincs hová menni. Nekik a Fővárosi Önkormányzat próbál segíteni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokan vesznek nemzetközi jegyet a Keletiben

Fotó: BPK

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Rendészetisek is segítenek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői is a Keleti, valamint a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a társszervekkel. A rendőrökkel közös szolgálatot látnak el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának hallgatói is – írják a rendőrség friss közleményében.

Menekülteknek főznek

Közben Karácsony Gergely arról ír a közösségi oldalán: „Lehet járványhelyzet vagy menekültválság, megállíthatatlan kolléganőim főznek, ha kell diákoknak, hajléktalanoknak és egy ideje már az ukrajnai menekülteknek is. Alapesetben a Táncsics kollégium lakóinak és több fővárosi iskola diákjainak főznek. 2019 óta azonban a hajléktalan ellátásba is besegítenek.

Ellátás a Keletiben

Fotó: BPK

60 év feletti asszonyok

Az első menekültek érkezése óta már nekik is készítenek meleg ételt. A konyhán csak nők dolgoznak, többségük már 60 éves is elmúlt, azonban fáradhatatlanul, heti 6 napban készítenek ebédet és vacsorát, legyen szó több mint ezer fánkról, húsgombócról vagy több száz rántott húsról.” – írja a főpolgármester a közösségi oldalán.

Nemzetközi akció

Közben művészek egy csoportja az orosz nagykövetség közelében található Bajza utcai metrómegálló átnevezését kezdeményezi “Ukrajna” megállóra. Ez egy nemzetközi akció. A célja, hogy szerte a világban minél több városban nevezzék át azokat az utcákat, ahol az orosz nagykövetségek találhatóak.

Táblacsere

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Nem távolítják el

Karácsony Gergely azt nyilatkozta a metrós akcióról: „Előzetesen tudtam erről a kezdeményezésről és megígérhetem, hogy amíg a konfliktus nem csitul, addig a Fővárosi Önkormányzat alkalmazottai nem fogják eltávolítani a feliratot.”

Üzenet a világnak

Csütörtök este Dona nobis pacem, vagyis adj nekünk békét! – énekelték több ezren tegnap este a Hősök terén. A sok ezer ember a nemzetközi békejelet formálva megüzente a világnak, hogy Budapest a béke oldalán áll.

Békejel a Hősök terén

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Békésebb világ

„Megrendítő volt végighallgatni az orosz származású Natasa, és az ukrán Patricia békepárti beszédét” – írta a főpolgármester a közösségi-oldalán. Hozzátette: „Nekünk most az a feladatunk, hogy minden erőnkkel segítsük az ide menekülőket, és dolgozzunk azért, hogy egyszer a világ egy jobb, békésebb hely legyen.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ukrán menekültek a Keleti pályaudvaron – Fotó: BPK