A vezetés közben mobilozók felderítésére egyhetes közlekedésbiztonsági akciót tart a rendőrség csütörtöktől. Jobb, ha veszel egy kihangosítót, vagy nem használod a mobilt, mert sokba kerülhet a büntetés. A cikkünk alján látható videóban megnézheted mi történik, ha egy sofőr élőben közvetíti az előzését a 4-es főúton: kilencen haltak meg.

Fokozott ellenőrzés

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) szeptember 16. és 22. között “Focus on the road” elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egész Magyarországon ellenőriznek

Magyarország egész területén elsősorban a vezetéskor kézben tartott mobiltelefon használatát ellenőrzik majd, de nagy hangsúlyt kap az ellenőrzés során a járművezetők figyelmét elvonó egyéb tevékenységek kiszűrése is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megelőzni a halálos baleseteket

A magyar rendőrség a ROADPOL Safety Days (ROADPOL Közlekedésbiztonsági Napok) baleset-megelőzési programjához jövő héten kedden közúti ellenőrzéssel, baleset-megelőzési előadásokkal, és gyermekeknek is szóló foglalkozásokkal csatlakozik. Az európai program kitűzött célja, hogy ne történjen halálos baleset a közutakon.

Mobilozott előzés közben

A mobilozás roppant veszélyes vezetés közben. 2018-ban egy kisbusz sofőrje nagy sebességgel előzni kezdett a 4-es főúton Ceglédbercel közelében. Kiderült a sofőr végig élőben nyomta az eseményeket a Facebookon, vezetés közben kézben tartotta a mobilját. Kilenc ember halt meg a felelőtlensége miatt.

Megszakadt a felvétel

Több portálon is közzétett felvételen az látszik, hogy a sofőr önmagát is filmezi, majd a telefonja kameráját az út felé fordítja, és egy egyenes útszakaszon egy kisbusz, valamint egy teherautó előzésébe kezd. Látható, hogy jön szembe a piros fülkéjű teherautó, de a sofőr semmit nem próbál tenni azért, hogy elkerülje az ütközést, majd a felvétel hirtelen véget ér. A videót a cikkünk alján nézheted meg.

Tilos vezetés közben mobilozni

A KRESZ szerint „A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.” De mi a helyzet akkor, ha nem telefonálunk, csak például kinyomunk egy hívást vezetés közben? A bíróság elé került egy eset, ahol egy ellenőrzés során egy sofőrt járművezetés közben kézben tartott mobiltelefon használatáért büntettek meg. A jegyzőkönyvben azt rögzítették, hogy a sofőr a szabálysértés elkövetését nem ismerte el, úgy nyilatkozott, hogy „a hívást azonnal kinyomta”. És itt jött a kérdés. Ha a mobilra beérkező hívást nem vesszük fel, hanem azt a telefont kézben tartva kinyomjuk, akkor is vétünk a szabály ellen?

Csak kinyomott egy hívást

A megbüntetett sofőr azzal érvelt, hogy vezetés közben nem telefonált, és sms-t sem írt. Vagyis nem használta a mobiltelefont. Csak rövid ideig volt a kezében a készülék, amíg a hívás elutasításához megnyomott egy gombot. Azt is elmondta, hogy pont azért utasította el a hívás fogadását, hogy ne kövessen el jogsértést – írja az Érthetőjog.hu

Hogyan döntött a bíróság?

A bíróság ítéletében kimondta: „A szabályszegéshez szükséges az is, hogy a gépjárművezető a kézben tartott mobiltelefon valamilyen funkcióját használja. A vezetés közbeni telefonhasználat megtiltása a közlekedés biztonságát szolgálja, mert a mobiltelefon használata elvonhatja a gépjárművezető figyelmét és veszélyhelyzet alakulhat ki. A veszélyhelyzet kialakulásához bármilyen rövid időtartamú mobiltelefon-használat elegendő, így a mobiltelefon egyik gombja megnyomásának időtartama is.” Vagyis minden tiltott, amikor a mobiltelefon funkcióját használják. Ilyen a beérkező hívás fogadásának visszautasítása is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a 4-es úton készült drámai videó

Kiemelt kép: illusztráció