Már az orosz-ukrán háború előtt is gondok voltak, ami az intézmények adósságfelhalmozásában mutatkozott meg. A rendőr-főkapitányságok például idén nyárra már közel 1 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóiknak.

Eddig rendesen fizettek

Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel szerzett információi alapján látható, hogy a kifizetésekkel 2021-ig minden rendben volt, a rendőr-főkapitányságok időben fizettek a beszállítóiknak. 2022 nyarától ugyanakkor az adósságok hatalmasra, nulláról 951 millió forintra nőttek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tartoznak az ügyvédeknek

A portál információi szerint a rendőrségek már ahhoz sem rendelkeznek elegendő forrással, hogy a kirendelt védői díjakat megfizessék, így azokat a Budapesti Ügyvédi Kamara hitelezi – írja a 24.hu. Mostanra már nemcsak a rendőr-főkapitányságoknak, hanem a Készenléti Rendőrségnek is. A helyzet érzékeltetésére a Budapesti Ügyvédi Kamara elárulta, hogy a BRFK közel 40 millió forinttal tartozik a megelőlegezett díjakért.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Tovább nő a tartozás

Az Átlátszó által közzétett táblázat alapján látható, hogy már 2021-ben, tehát az orosz-ukrán háború kitörését megelőzően keletkezett kintlevőség, mely 2022 folyamán tovább nőtt.

Milliárdos tartozások

2021 végén összesen 338 436 000 forintos 30 és 60 napon túli lejárt tartozása volt a megyei főkapitányságoknak és a Budapesti RFK-nak együtt, míg 2022 július 30-án már 951 335 000 forint. Ebből a 60 napon túli, 351 000 forintos tartozást egyetlen szervezeti egység, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei RFK halmozta fel.

Eddig kórházak voltak az élen

Összességében azonban még ennél is rosszabb a helyzet – írja az Átlátszó a Népszava szeptemberi cikkére hivatkozva, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon rég nem volt arra példa, hogy a nagy adósok listáján ne csak kórházak szerepeljenek, mégpedig a júliusi nyilvántartás szerint a TOP 10 tartozást felhalmozó közintézmény közé három rendvédelmi szerv – az Országos Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága – is beverekedte magát.

Rendszerszintű probléma

A Népszava szerint – mivel a „részletes adatokból kiderül, hogy szinte mindegyik önálló rendőrségi szerv pár száz milliós ki nem fizetett számlát pakolgat tovább” –, feltehetőleg nem egyedi, hanem rendszerszintű finanszírozási problémákról lehet szó.

Egy hónap alatt 3 milliárd

„A MÁK adatai szerint 53 önálló rendvédelmi szerv lejárt tartozása szállítók felé meghaladja a 11,2 milliárd forintot, ebből 3,2 milliárd forint egyetlen hónap alatt, júliusban keletkezett” – összegezte a lap.

Bajban az államkassza

Az Átlátszó azt írja, hogy az adatkezelésük idején kezdett elterjedni ugyanis, hogy üres lehet az államkassza, és erre egyre több jel utal. Az egyik ilyen, hogy az állami intézmények elkezdtek tartozni a beszállítóknak.

Költségvetési hiány

Azóta már a számok is igazolják, hogy vannak gondok a költségvetésben: szeptember végéig az államháztartás központi alrendszere 2691,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. „Az elkülönített állami pénzalapok az augusztusi 236,1 milliárd után szeptemberben 252,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 171,3 milliárd forintos hiányt halmoztak fel az augusztusi 144,2 milliárdot követően” – írta meg az Index.

Ez vezethetett ide

Bár a kormány szerint „a gazdasági problémák oka közvetve a háború, közvetlenül pedig a „háborús szankciók”, több tanulmány is igazolja, hogy a szankciók működnek és van értelmük, ugyanakkor a választások előtti túlköltekezés, az uniós pénzek visszatartása, és a méregdrága rezsicsökkentés fenntartása jelentősen hozzájárul a kialakult gazdasági helyzethez – írja az Átlátszó. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció