A fiatal férfi sokáig szó nélkül tűrte, hogy iszákos mostohaapja üti-veri az anyját és féltestvérét egy budapesti lakásban. Aztán amikor meglátta a folyosón az anyját és a vérbe fagyott férfit, úgy döntött, feladja magát a rendőrségen. Hetven napig bírta, aztán megtört és elmondta az igazságot. Az anyát, vagyis a valódi gyilkost elítélte a bíróság. Újranyitották egy megrázó ügy aktáját az 1980-as évek elejéről.

„Megöltem a mostohaapámat”

A 20 éves N. Ferenc 1981. július 30-án este azzal sétált be a 19. kerületi rendőrkapitányságra, hogy egyetlen késszúrással megölte Szakács Zoltánt, aki az anyja élettársa volt. Miután megállapították, hogy a férfi valóban gyilkosság áldozata lett, Ferencet őrizetbe vették. A fiú 70 napig volt vizsgálati fogságban, amikor védőügyvédjének elmondta, hogy az alkoholista, erőszakos férfit nem ő ölte meg, hanem az édesanyja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nehéz élet, hosszú küzdelem

Az asszonyt Holocsy Annának hívták és rendkívül nehéz, szinte elviselhetetlen élete volt. Első férje hamar elhagyta, így egyedül kellett nevelnie Ferenc nevű fiukat. Anna keményen dolgozott, segédmunkás fizetéséből és a gyerektartási díjból próbálta meg nevelni a fiát. Hosszú évnyi küzdelem után megismerkedett Szakács Zoltánnal, de mint kiderült, ettől minden csak rosszabb lett.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Verekedések, rendőrség, börtön

Összeköltözésük után egy ideig úgy tűnt, minden rendben lesz, de az iszákos, rovott múltú férfi egyre agresszívebb lett. Amikor egy korábbi lányismerőse felnőttkorúvá válva kopogtatott a férfi ajtaján, Szakács egyszerűen ki akarta rúgni Annát a gyerekével, Ferenccel együtt. Az asszony azonban nem tudott hová költözni, amiért a férfi félájultra verte. Ebből rendőrségi ügy is lett, Szakács mehetett a börtönbe.

Fűt-fát ígért, ha kiszabadul

Pár hónap elteltével Holocsy Annát a munkahelyén nagy öröm érte. Vállalata szociális helyzetére és jó munkájára tekintettel egy garzonlakáshoz juttatta. Úgy tűnt, hogy végre rendeződik a hányatott sorsú asszony élete, amikor megérkezett az első levél a baracskai börtönből. Szakács Zoltán fogadkozott, hogy ha kiszabadul, minden más lesz, és az asszony hitt neki, mert visszafogadta a férfit annak szabadulása után.

Semmi sem változott, pedig gyerekük is született

Első házasságából született gyereke, Ferenc ugyan látta, hogy anyja és mostohaapja állandóan veszekednek, de úgy érezte, ez nem az ő dolga. Mit is tudott volna tenni kamaszként? Közben kiderült, hogy Anna teherbe esett erőszakos élettársától. Hamarosan megszületett a kislányuk, Ferenc féltestvére. Szakács azonban annak ellenére sem változott meg, hogy apa lett, sőt. Még agresszívebb lett, még a gyerekét is bántalmazta.

A vadállat hazatért és részeg

Az iszákos, elhanyagolt külsejű családfő egyre többet kimaradozott, előfordult, hogy hetekig haza se nézett. Ilyen körülmények között köszöntött be 1981. július 30. Anna betegállományban volt otthon a kislányával. A gyerek délután sokáig aludt, hat óra lehetett, amikor levitte az asszony a kislányt a játszótérre. Fél nyolc felé indultak haza. A kapuban a szomszédok azzal fogadták az asszonyt, hogy eszébe ne jusson hazamenni, mert Szakács hazatért és rettenetesen részeg.

Fenyegetőzött, ordibált

Anna ennek ellenére bement a lakásba, mert eltökélt szándéka volt, hogy kirúgja részeg élettársát. Valahogyan sikerült is kizárnia a lakásból, de a magából kivetkőzött férfi nem tágított, ordibált, fenyegetőzött és dörömbölt az ajtón. Az ekkor már húsz éves Ferenc közben a lakásban volt, és ekkor sem szólt egy szót sem.

Most meghalsz!

Az ordítozás körülbelül fél tizenegyig tartott. Anna ekkor döntött úgy, hogy kinyitja az ajtót és megpróbálja csendre inteni élettársát. Nem sikerült. Szakács vadállatként rontott a lakásba. Kezét előrenyújtva kereste az asszony torkát, közben pedig kiabálta: „Most úgyis meghalsz!” Anna először egy, majd még egy lépést hátrált a férfi elől. Jobb oldalán, a konyhaasztalon egyetlen egy nagyméretű kés volt, amelyet felkapott és tövig döfte a férfiba.

Úgy döntött, magára vállalja

Szakács késsel a testében kihátrált a lakásból, majd holtan rogyott össze. A fiú, Ferenc a hirtelen támadt csendre figyelt fel. Szobájából kilépve meglátta az anyját, aki egy véres kést tartott remegő kezében. Amikor a fiú kiment a folyosóra, meglátta vérbe fagyott nevelőapját is. Ekkor közölte az anyjával, hogy elmegy a rendőrségre és bejelenti, hogy megölte a férfit.

Még azt is megmutatta, hogy követte el a gyilkosságot

N. Ferenc több mint két hónapig volt vizsgálati fogságban, amikor dr. Hegedűs Melinda alhadnagy, vizsgálóban és a fiú védőjében, a később híres büntetőügyvédként nagy karriert befutott Orosz Balázsban is kétségek ébredtek a sok ellentmondás miatt. Bizonyítási kísérletet tartottak, amely igazolta a vizsgáló gyanúját annak ellenére, hogy Ferenc, sőt Anna is bemutatta azt, hogy miképpen szúrta le a fiú Szakács Zoltánt.

Az anya szembesítéskor is a fiára kente volna

Ferenc végül megtört és elmondta, hogy az anyja volt a gyilkos, ő csak magára vállalta a bűncselekményt. Egyrészt féltestvére miatt nem szerette volna, ha Anna börtönbe kerül, másrészt féltette anyját, hogy nem bírná ki a rácsok mögött. Megdöbbentő érdekessége az ügynek, hogy amikor anyát és fiát szembesítették, Anna tagadta a gyilkosságot, többször is a fia szemébe mondta, hogy nem igaz, hogy ő ölte volna meg az élettársát, hanem Ferenc volt az. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Börtönbüntetés és megrovás lett a vége

A lesoványodott, ekkor már évek óta nyugtatókon élő asszony végül megtört, és beismerte, hogy ő volt a gyilkos. Fiát, Ferencet ekkor hazaengedték. A lakásban állítólag üres szekrények fogadták, miután Annan a fia minden ruháját eladta, amíg a gyerek vizsgálati fogságban volt. Az asszonyt emberölés bűntettének alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték, majd meg is vádolták. A Legfelsőbb Bíróság büntetőtanácsa Holocsy Annát három év és tízhavi fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, N. Ferencet a bíróság bűnpártolás miatt megrovásban részesítette. Ha szeretnél még ilyen Újranyitott aktát olvasni, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu-grafika