Elég egy kisebb dél felől érkező légmozgás és a dél-budai agglomerációt Százhalombattától egészen Sóskútig beteríti a „battaszag” vagyis a MOL százhalombattai kőolajfinomítójából terjengő olajos, jellegzetes szag. Minél közelebb van egy település a finomítóhoz, ez annál zavaróbb. Érden a legnagyobb probléma, de sokszor az M7-esen is lehet érezni.

Sokan panaszkodnak

Több érdi panaszkodott az elmúlt hetekben, hogy kénes szag terjeng a levegőben Százhalombatta irányából. A MOL Dunai Finomító tájékoztatása szerint a szaghatást a kén-hidrogén feldolgozó üzemükben történt üzemzavar okozta a szaghatást – írja az Érdmost.hu

Szagforrások

A Százhalombattai Dunai Finomító a szaghatás csökkentését kiemelt feladatának tekinti. Mint írták, külön munkacsoportot hoztak létre, melynek feladata a lehetséges szagforrások feltérképezése.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Üzemzavar

„A lakossági bejelentésben említett kén-hidrogénes szag technológiai üzemzavar esetén fordulhat elő. A jelzett időpontban az egyik kén-hidrogén feldolgozó üzemünkben történt ilyen jellegű üzemzavar, melynek műszaki elhárítása biztonságosan megtörtént, ám rövid ideig kellemetlen szaghatást okozhatott” – írta a MOL az esetről.

Normál szaghatás

Rendszeres és megelőző karbantartással, valamint folyamatos műszaki fejlesztésekkel igyekeznek az ilyen esetek számát minimalizálni, sőt az üzemzavarokhoz köthető szaghatáson kívül kiemelt figyelmet fordítanak a normál üzemmenetet kísérő szaghatások csökkentésére is.

Nem toxikus

Mindezeken túl pedig arra is felhívták a figyelmet, hogy az egészségre ártalmatlan hatásról van szó. „Fontos kiemelni, hogy tevékenységünk a lakosságra nézve a Dunai Finomító környezetében elhelyezett, független, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat által működtetett levegőtisztasági mérőállomások adatai alapján nem toxikus mértékűek, függetlenül a szag kellemetlen és zavaró esetleges jelenlététől.”

Kellemetlen

Ha a jövőben hasonló kellemetlen, kénes szagot éreznek a lakosok, az minden bizonnyal a Dunai Finomítóból származik és az egészségünkre nem káros, csak kellemetlen.

Autóban is érezni

A „battaszag” néha olyan erőteljes, hogy délkeleti légmozgás esetén még az M7-esen autózva, a kocsiban is érezni Tárnok és Martonvásár térségében.

Kén-hidrogén

Tisztán előállítva színtelen, átlátszó, rendkívül kellemetlen szagú, záptojás-szagú gáz. Gyakori a kőolajban és a földgázban, a természetben némely vulkáni gázban és kénes ásványvizekben fordul elő. A kéntartalmú szénvegyületek, a fehérjék rothadásakor képződik, így tehát pöcegödörben, záptojásban vagy biogáz előállításánál. A kén-hidrogén nagyobb koncentrációban a szemet irritálja, még nagyobb koncentrációban halált okozhat.

Kiemelt kép: Sóskút, háttérben, távol a százhalombattai finomító – Fotó: BPK