Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint szombaton nagy hőség volt Budapesten és környékén. 35-37 fokos hőséget mértek. A top legforróbb pont Budakalász, Újpest és Felcsút volt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint szombat délután a maximum hőmérsékletek a várakozásoknak megfelelően, 34-35 Celsius-fok körül alakultak a legmelegebb helyeken.

Kivételt képez a Budapesttől északra elhelyezkedő Budakalász, ott ugyanis 36,7 fokot, kerekítve 37 Celsius-fokot mértek.

Int írják a műszer elvileg pontos, és szabályosan telepített, a kiemelkedő érték oka inkább az állomás elhelyezkedésében keresendő: gyenge déli-délkeleti áramlás esetén a főváros keltette hősziget kissé északabbra helyeződik át, és nem a budapesti belvárosban okoz pozitív eltérést a hőmérsékletben.

A hősziget-effektus így a budakalászi mérőpont környékén eredményezett 1-2 fokos hőtöbbletet, részben hasonló okokból magas az újpesti maximum is.

A Budakalászon tegnap mért adatnak azért lehet az átlagosnál nagyobb jelentősége, mert könnyen előfordulhat, hogy az idei nyáron ez lesz végül a legmagasabb hőmérséklet, amit a műszerek regisztráltak.

A Top 10 legforróbb település szombatom Magyarországon

A Top 10-es lista élén egy fővárosi terület, Újpest és két agglomerációs település, a légvonalban Újpesthez nagyon közeli Budakalász és a nyugati agglomeráció peremén fekvő Felcsút szerepel.

  1. Budakalász: 36,7
  2. Újpest: 35,4
  3. Felcsút: 35,0
  4. Körösszakál: 35,0
  5. Hegyeshalom: 34,9
  6. Gyöngyös: 34,7
  7. Budapesti Állatkert: 34,7
  8. Mohora: 34,6
  9. Bánk: 34,5
  10. Edelény: 34,4

Kiemelt kép: Strandolók Dunakeszinél – Fotó: BPK