Országszerte élőlánccal, flashmobbal állnak ki a tanárok jogaiért a szülők, a diákok, és a pedagógusok, péntek reggel elindult az országos pedagógussztrájk. Nemcsak a fővárosban, hanem az agglomeráció több településén is utcára vonultak az érintettek, a szülők és diákok is. Délután a Hősök terére vonulnak a tiltakozók.

Budaörs

Budaörsön a Városháza előtt is flashmobbal indult a nap. A résztvevők együtt formázták meg a közös kiállás szimbólumát, a piros felkiáltójelet. Wittinghoff Tamás, a város polgármestere Facebook oldalán azt írta: „Óvodapedagógusok így kezdték a reggelt Budaörsön a Városháza előtt”.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Dunakeszi

A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban 36 tanár és az intézmény két dolgozója sztrájkol. Az iskolában a 771 diák közül 88 ment be, így kifejezve szolidaritásukat tanáraikkal.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A telki Pipacsvirág Általános Iskola előtti járda

Forrás: olvasói fotó

Vác

Péntek reggel 7:15-re hirdettek demonstrációt Vácon, a Váci Tankerületi Központ irodája elé. A tanárok elmondták a követeléseiket, majd több dal is felcsendült. A demonstráción körülbelül 200-an vettek részt, eközben több autós is dudálással fejezi ki a szolidaritását.

Biatorbágy

Szülői összefogásban szervezett demonstráción a Biatorbágyi Általános Iskolánál 7:15-kor közös éneklés volt. Több elhaladó autós dudálással fejezte ki szolidaritását.

Nagykovácsiban még a kutyák is demonstráltak

Forrás: Facebook

Zsámbék

A Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Iskolaközpont 41 tanára is szolidaritást vállal a sztrájkoló kollégáikkal. Azt írták: „egy egyházi iskola pedagógusaiként erkölcsi kötelességünknek érezték, hogy nyilatkozatot tegyenek”.

Elkeseredtek a zsámbéki pedagógusok

Kiállnak amellett, hogy az oktatás ügye nemzetstratégiai kérdés, amely folyamatos párbeszédet, egyeztetést és vitát igényel. Elkeseredve látják, ahogy az elhanyagolt oktatásügy rendészeti kérdéssé silányul, és hogy a hatalom sokadszor cinikusan a hivatástudatra hivatkozva hárít el minden követelést és üresíti ki a sztrájk intézményét.

Árpád Fejedelem Általános Iskola, Üllő

Forrás: olvasói fotó

Egy éve kérik a kormánytól

Pontosan egy évvel ezelőtt fogalmazták meg sztrájkköveteléseiket a pedagógus-szakszervezetek. Igaz, a közoktatás azóta már a Belügyminisztériumhoz tartozik, a pedagógusok és az oktatás helyzete azóta sem sokat változott.

Országos megmozdulások

Péntekre újabb országos pedagógussztrájkot hirdettek, emellett élőláncos demonstrációkat terveznek több vidéki helyszínen és a fővárosban, délutánra pedig a diákok kezdeményezésére tüntetés indul a Hősök teréről az oktatást irányító Belügyminisztériumhoz.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Demonstráció a budaörsi városháza előtt – Forrás: Facebook/Wittinghoff Tamás