A Jókai utcában történt házomlás során több autó is totálkárosra tört. Most a tulajdonosok összefogtak, közösen fogadnak ügyvédet, hogy kipréseljék valakiből az autóik árát.

Leállították az építkezést

A Fővárosi Kormányhivatal azonnali hatállyal leállította az építkezést a Jókai utcai falomlást követően, amely hétfőn történt. Több hatóság is vizsgálja, hogy mi okozhatta a balesetet a tetőtér beépítése közben. Az omlás miatt 4 ember sérült, köztük egy súlyosan. Az utcán parkoló autók közül több totálkárosra tört. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közösen fogadnak ügyvédet

A megrongálódott autók tulajdonosait szerdán beengedték a lezárt területre, hogy elvihessék a hasznosítható dolgaikat a roncsokból. A károsultak a helyszínen megegyeztek, közösen fogadnak ügyvédet, hogy hatékonyabban képviselhessék az érdekeiket.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem mindenkinek fizet a biztosító

A Magyar Biztosítók Szövetségénél azt mondják, az omlás miatti károkat csak a teljes körű casco, otthon- és balesetbiztosítás fedezheti. A későbbiekben szóba jöhet az omlásért felelős cég felelősségbiztosítása is. 

Van biztosítása a kivitelező cégnek

Nemrég írtuk meg, hogy a tetőtér építését végző kivitelező cég, a Pillér Lakás Kft. ügyvezetője annyit mondott, nekik van biztosításuk, és az nemcsak az épületkárokra valamint az összetört autókra terjed ki, hanem a súlyosan sérült balerina gyógykezelésére is.

Nem tartják magukat felelősnek

A Pillér Lakás Kft. vezetője azt is elmondta, hogy szerinte nem ők a felelősek a házomlásért. „A baleset-mentesítés nagyon hamar elkezdődhetett. Optimisták vagyunk, és úgy gondoljuk, hogy a lakók még a héten visszaköltözhetnek.” – monda a vezető.

A művésznő a legfontosabb

A felújítást végző cég főnöke azt is elmondta, szomorú, ami a balerinával történt és bíznak abban, hogy hamarosan felépül. „Nem az a fő kérdés, hogy hogyan állítjuk helyre a ház homlokzatát, és mikor tudjuk kártalanítani az összetört autók tulajdonosait. Ebben a balesetben a művésznő a legfontosabb.” – tette hozzá a cég vezetője.

Jobban van a balerina

Friss hír, hogy az a balerina, akire ráomlott az épület, már jobban van. Átesett egy hatórás műtéten, a baleset óta mesterséges kómában tartották. Nikolett súlyos koponya- és gerincsérüléseket szenvedett, a kórházban megállapították, hogy először a művésznő koponyáját kell helyreállítani, a gerince csak utána következhet.

Eredeti állapot helyreállítását kérték tőlük

Arra a kérdésre, hogy miért gondolja a Pillér Lakás Kft vezetője, hogy nem ők a hibásak, azt válaszolta: ők arra vállalkoztak, hogy az épületre felépítenek egy ötödik szintet. „A munkálatok bontással kezdődtek, de már az újjáépítés 60-70 százalékos volt. Az Attika-falat azért kellett lebontani, mert a II. világháborúban az épület találatot kapott, és mintegy 10 díszítő elem is megsérült. Akkor ezeket nem renoválták, most pedig a Műemlékvédelmi Hivatal kötelezett bennünket arra, hogy az eredeti állapotot állítsuk helyre. Ez nekünk nagyon sok pénzünkbe került, de vállaltuk a feladatot.”

Erre gyanakszanak

A cég vezetője azt nem meri egyértelműen kijelenteni, hogy a háború utáni nem megfelelő renoválás vezetett az omláshoz, de erre gyanakszanak. „Meglehet, hogy úgy végezték, ami szakmailag nem volt megfelelő. A statikusunk nem pályakezdő.” – monda Pillér Lakás Kft. vezetője.

Büntetőeljárás indult

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 6. Kerületi Rendőrkapitánysága foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt, büntetőeljárás keretében rendelt el nyomozást, szakértők bevonásával vizsgálják a történteket. Vélhetően évekig tartó pereskedés lesz a házomlás vége. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Mihádák Zoltán