A legfrissebb, 12. heti eredmények szerint az országban a koronavírus koncentrációja alapvetően stagnál, de a nagyvárosok többségében és az agglomerációban nő. Budapesten is emelkedik a koncentráció, de a trendje stagnál, vagyis átbillenhet a járvány a csökkenés irányába, az agglomerációban élők számára viszont rossz hír, hogy a trend emelkedést mutat.

Az agglomerációban tovább gyorsul a járvány

A 12. heti eredmények alapján a szennyvízminták átlagos koronavírus koncentrációja stagnál, írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A mérések szerint öt vizsgált Budapest környéki település Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta közös mintája esetében volt mérhető koncentráció növekedés. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Vidéken négy városban emelkedik

A vidéki nagyvárosok közül szintén koronavírus-konventráció növekedést mértek Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szegeden és Zalaegerszegen.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kilenc városban már mérsékelt

Csökkenést csak Miskolc és Szekszárd esetében regisztráltak. Összesen 13 város szennyvízmintájában emelkedett kategóriában, 9 város mintájában pedig a mérsékelt kategóriában van a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

Itt a hatóság friss grafikája

Két hétre előre jelez a szennyvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, azaz ennyi idő kell, hogy igazoltan növekedjen az esetszám.

Tünetmenteseket is jelzi

A vírus örökítőanyagát nemcsak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus örökítőanyag-mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben.

Megelőzhető a közösségi terjedés

A hatóság hangsúlyozza, hogy a szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával. A Nemzeti Népegészségügyi Központ május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd