Néhány évvel ezelőtt, kihasználva a folyó alacsony vízállását, egy padot helyeztek el ismeretlenek a Dunában, a Margitsziget déli oldalánál. A megközelítése veszélyes és illegális, mégis sok ember nekivág a kalandnak. Köveken egyensúlyozva kell átjutni a néhol derékig érő vízben és a folyó sodrása is hátráltató tényező.

Padot tettek a félszigetre

Évekkel ezelőtt egy kis félsziget alakult ki a Dunában a Margit híd középső pillérének déli oldalán, az alacsony vízállás miatt. Leleményes emberek kihasználták a lehetőséget és egy gerillaakcióval egy padot helyeztek el rajta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szárazra került hídelemek

2018 nyarán ötven méternél hosszabb félsziget alakult ki a Duna alacsony vízállása miatt a Margit híd középpillérének déli oldalán. Emiatt átjárhatóvá vált a pillér aljában húzódó alagút, ami máskor víz alatt van, szárazra került továbbá a mederfenéken számos vasbeton és faragott kő, olyan hídelemek, amik a 2011-es felújítás, illetve az 1944-es robbantás előtt lehettek a híd részei – adta hírül az Euronews.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kőtömb nevekkel és évszámokkal

Láthatóvá vált egy íróasztal nagyságú kőtömb is, amibe neveket és évszámokat véstek azok, akik korábbi aszályos időszakokban sétáltak a Duna medrének közepén, a Margit híd alatt.

A pad nem mozdul a helyéről

A pad még napjainkban is ott áll és nem meglepő módon vonzza a kalandvágyó embereket. Nem kérdéses, innen egészen különleges a rálátás a fővárosra. Odajutni azonban egyáltalán nem veszélytelen: köveken egyensúlyozva kell átjutni a néhol derékig érő vízben és a Duna sodrása is hátráltató tényező.

Szabálysértés

Senkinek sem ajánlják a megközelítését, ugyanis ez szabálysértésnek minősül. A vízirendőrök pedig „természetesen” szemmel tartják a padot – írta a Metropol.

Tilos a fürdőzés a Duna fővárosi szakaszán

Aki a Dunában szeretne fürdeni, annak el kell hagynia Budapestet, ugyanis a folyó fővárosi szakaszán ez tilos és életveszélyes. A magyar főváros területén igen erős a folyó sodrása, emiatt nagyon nehezen lehet belőle kiúszni. Az egyetlen kivétel Budapest szabadstrandja, ami a Rómaiparton működik és idén június 30-án nyitott. 

Pénzbírsággal jár a szabályszegés

A szabálytalanul fürdőzőket nemcsak a rendőrség vagy a vízi rendészet büntetheti meg, hanem akár a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és a halászati őr is. A bírság összege attól függ, helyszíni bírsággal vagy szabálysértési feljelentéssel – esetleg csak egy figyelmeztetéssel – zárul a találkozás. Előbbi esetben 5–50 000 forintig terjedő, utóbbi estben 150 000 forintig terjedő büntetést kaphat a tilosban fürdőző – írja a lap. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Pad a Dunában

Kiemelt kép: szárazon a Margitsziget déli része. Fotók: pecaverzum.hu, Facebook.