Kiszivárogtatták a korrupcióval vádolt korábbi fideszes igazságügyi miniszterhelyettes, Völner Pál és a Bírósági Végrehajtói Kamara elnökének, Schadl Györgynek a titkosszolgálati módszerekkel lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Ebből az is kiderül, hogy Völner Pál felesége szerint igazi patkányok a hatóság emberei, mert még a Porschét is elvitték tőlük.

Parkolóban vette át a kenőpénzt

Autók mellett az utcán fogadta el a vesztegetési pénzeket Völner Pál, az igazságügyi miniszter helyettese – állítja a Legfőbb Ügyészség. Az ügyészség szerint a kar elnöke jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt, alkalmanként 2-5 millió forintot, összesen 83 millió forintot adott a miniszterhelyettesnek azért, hogy Völner a végrehajtásról szóló törvényben meghatározott jogait a kar elnöke érdekeinek megfelelően gyakorolja, vagyis azt csinálja, amit kérnek tőle. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Érezhette, hogy készül valami

Völner Pál korrupciós botránya 2021. december 7-én robbant ki, akkor hozták nyilvánosságra, hogy ő, vagyis az igazságügyi miniszter helyettese és a Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke összejátszottak és korrupciós kapcsolat alakult ki köztük. Schadl Györgyöt a ferihegyi reptéren kapcsolták le, pont akkor, amikor Dubajba akart utazni a feleségével, vélhetően érezte, hogy készül valami és megpróbált lelépni. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Völnernek eddig a haja szála sem görbült

Schadl az ügy kirobbanása óta börtönben van, Völner viszont szabadlábon védekezhet, sőt ügyvédként is tevékenykedhet. Úgy tűnik, a Magyar Ügyvédi Kamaránál egyáltalán nem verte ki a biztosítékot a korrupcióval vádolt kollégájuk.

Nem a szél fújta be az ablakon

A Blikk most megszellőztette Völner és Schadl lehalgatott telefonbeszélgetéseit. Bizonyára nem a szél fújta be az ablakon hozzájuk a hangfelvételeket, így vélelmezhető, hogy az ügyészség tudatosan adhatta ki az anyagot, vélhetően fontos politikusok jóváhagyása után.

Elvitték a Porsche-t

A felvételek egyikén Völner Pál, korábbi igazságügy miniszterhelyettes és a felesége beszélget. Az asszony arról panaszkodik a korábban befolyásos politikusnak, hogy éppen lefoglalták és elvitték a Porsche-t. Így fogalmazott: „Figyelj Pali, ezek rohadt mocskok, ezek rohadt patkány mocskok! Ezek egészen egyszerűen arra mennek, hogy te valakiről pofázzál valamit.”

Fontos emberek székei inoghatnak meg

Völner a felesége felvetésére úgy válaszolt: „Lehet, hogy fogok is. Az asszony bíztatja, igen, itt lenne az ideje, beszélj az ügyvédeddel. Erre a volt miniszter-helyettes annyit felelt, hogy „Tudok olyant mondani, hogy egy-két embernek meginogjon a széke”.

Völner Pál főnöke, az igazságügyi miniszter lapított

Két évvel ezelőtt az ellenzéki pártok hevesen kritizálták és lemondásra szólították fel Varga Judit igazságügyi minisztert, aki korábban arról beszélt, milyen jó munkakapcsolatban van Völnerrel. Sokan feltették, a kérdést, miért nem mond le a miniszter, hogyhogy nem tudott arról, mit művel a helyettese. Ezt követően Varga Judit hónapokig kerülte a sajtót, nem válaszolt a kérdésekre, csak a közösségi oldalán posztolt érdektelen témákat.

Korrupciós kapcsolat

A friss vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt adott a politikusnak – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot –, hogy az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását felhasználja az elnök érdekeinek megfelelően. Azért többek között, hogy azokat a jelölteket nevezzék ki önálló bírósági végrehajtónak, akik vállalták, hogy irodájuk működéséből az őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében odaadják Schadl Györgynek.

8 évet kérnek a volt miniszterhelyettesre

Az ügyészség Schadlra 10 év, míg Völner Pálra 8 év börtönbüntetést kért, továbbá 200, illetve 25 millió forint megfizetését. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Völner Pál, korábbi igazságügyi miniszterhelyettes – Fotó: BPK-montázs