A forró nyári napokon megtelnek a strandok, néha előfordul, hogy olyan anyag kerül a vízbe, amire nem is gondolnánk. Múlt héten az egyik Budapest környéki strandon alakult ki kisebb pánik, mert az egyik zsúfolt medencében valaki emberi ürüléket fedezett fel. Azonnal kiürítették a medencét.

Alig lehetett megmozdulni

Rengetegen voltak a kánikulában a strandon, szinte alig lehetett megmozdulni a csúszdás medencében. A víz felszínén egy fürdőző emberi székletet látott úszni, azonnal szólt az úszómesternek, aki pontosan tudta, hogy ilyenkor mit kell tenni. Mindenekelőtt ki kell üríteni e medencét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

El kell hagyni a medencét

Az úszómester szólt a fürdőzőknek, hogy technikai okok miatt el kell hagyniuk a medencét. Mivel egyre többen mentek ki a vízből, beindult a tömegpszichózis, azok is kimentek, akik csak azt látták, hogy valamiért sokan azonnal kimásznak a medencéből. Mivel az emberek egy része nem tudta, hogy mi történik, kisebb pánik alakult ki, de szerencsére senkinek sem lett baja, ráadásul gyorsan elterjedt a hír a strandon: valaki belesz*rt a vízbe.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Két órán keresztül tilos a fürdés

Miután a medence teljesen kiürült, az úszómester fogta a jó öreg hálót, kihalászta a felszínen úszó ürüléket a vízből. Ezt követően maximumra kapcsolták a vízforgató szivattyúit és közölték, hogy 18 óra előtt, vagyis bő két órán belül nem lehet használni a medencét.

Profin kezelték a helyzetet

A strandolók türelmesek voltak, más medencében kerestek felfrissülést, így a strand többi medencéje roppant túlzsúfolt lett, mindenesetre 18 óra után ismét megtelt a kiürített medence fürdőzőkkel és ment tovább a délutáni parti. A strandon láthatóan profin kezelték a helyzetet, bizonyára nem először találkoztak ilyen esettel.

Szigorú szabályok

A strandok a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szigorú szabályrendszer, többek között a 37/1996. (X. ­18.) NM rendelet gondoskodik. Ebben az áll, hogy amennyiben a közegészségügyi előírások műszaki vagy egyéb okból nem tarthatók be, a helyiséget a forgalom elől el kell zárni, illetve a szolgáltatást szüneteltetni kell és erről a járási hivatalt értesíteni kell. Azt is írják ebben a rendeletben, hogy a fürdővíz rendkívüli biológiai, vegyi vagy fizikai szennyezettsége esetén a járási hivatal a fürdést megtiltja, és az üzemeltető gondoskodik. A megfelelő minőségű fürdővíz szükség szerint soron kívüli vízcserével történő helyreállításáról az üzemeltető gondoskodik.

Rengeteg baktérium kerülhet a vízbe

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Víztudományi karának, Fürdők üzemeltetése című kiadványában arról írnak, hogy a fürdőzés, úszás során a testnyílásokról rengeteg baktérium kerülhet a vízbe. „A testünk felületén, illetve a testnyílásokban, azok környékén számtalan potenciális kórokozó található, amelyek a higiéniás előírások betartásával nagyságrendekkel kisebb számban jutnának a vizekbe, légkörbe, felületekre.”

100 billió baktérium él bennünk

Azt is írják ebben a kiadványban, hogy „a testünkön és bennünk 100 billió baktérium él, ami tízszer több, mint ahány testi sejtünk van. A széklet 1 milliárd baktériumot és akár 1 billió vírust tartalmaz grammonként, emellett gombákat és egysejtűeket.” Ezek a számok tehát arról mesélnek, hogy a vízbe került emberi széklet óriási fertőzőforrás, hasonlóan ha valaki tusolás nélkül megy a vízbe.

A gyerekek nagyobb veszélyben vannak

„Mivel a gyerekek aktívabbak, mint a felnőttek, gyakrabban merülnek le a vízbe, így náluk nagyobb arányban tapasztalhatunk megbetegedéseket. Az úszás, fürdőzés, szaunázás előtti szappanos zuhanyozás jelentőségét kevesen értik. Sajnos nem mindenki fordít elég figyelmet sem a személyi tisztaságra, sem a fürdők tisztaságára, és a rekreációs célú medencéket közös fürdőkádnak tekintik.” – írják az egyetem kiadványában.

Belevizelnek a vízbe

A strandokon általában jóval kevesebben használják a vécét, mint ahányan a vízben vannak, pedig egy egészséges embernek néhány óránként vizeletet kell ürítenie. Ezt sokan a medencében oldják meg. A Közszolgálati Egyetem kiadványa szerint ez is roppant veszélyes, mert „a vizeletürítés a kórokozók ürítésén túl szerves anyagot is juttat a vízbe, ami a patogén mikróbáknak is táplálék, így szaporodásukat segíti.”

Ne menj a medencébe, ha zavaros a víz

Vagyis minél többen vizelnek a strandmedencébe, annál több baktérium lesz abban. Általánosságban elmondható, ha a strandon a víz nem teljesen átlátszó, hanem kissé zavaros, akkor inkább kerüljük el azt a medencét, mert korábban sokan lehettek benne, tele lehet szerves anyaggal és még nem sikerült a vízforgató rendszernek átszűrni az egész medence tartalmát.

Szólj az úszómesternek

Az is sokat segít, ha strandolás után jó alaposan letusolunk, mert a nagy közös fürdővízből rengeteg baktérium és vírus kerülhet a testfelületünkre és a testnyílásainkba, ezeket pedig jobb nem hazavinni. Ha tehát a strandon emberi ürülékkel találkozunk, azonnal szóljunk a legközelebbi úszómesternek, hiszen ők tudják, hogy ilyenkor mi a protokoll, vagyis a bevett eljárásrend, hogyan kell megoldani a váratlan helyzet okozta problémát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A strand üzemeltetője kihalássza az ürüléket a vízből