Ki kellett üríteni Budapesten egy 23. kerületi általános iskolát, mert szúrós szagú gázt éreztek szerda reggel – közölte az MTI-vel a Fővárosi Katasztrófavédelmi főigazgatóság helyettes-szóvivője. Kiss Ádám közölte: nem sokkal háromnegyed nyolc előtt érkezett a jelzés, hogy egy 23. kerületi általános iskolában szúrós szagot éreznek. A fővárosi tűzoltók kiérkezése előtt 500 diák hagyta el az iskolát.

70-en lettek rosszul

A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett, amelynek eredménye szerint veszélyes anyag jelenlétét nem lehetett kimutatni a levegőben. Az MTI értesülése szerint a Dinnyehegyi közi Török Flóris Általános Iskolában 70 gyerek panaszkodott rosszullétre, róluk a helyszínre érkező mentők gondoskodtak. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Hazaküldték a gyerekeket

„A tűzoltók szerint a gyerekek közül 10-en érezték a vélhetően riasztó gázspray maradványát. Az anyagot viszont már nem lehetett kimutatni a levegőben, de a gyerekeket a biztonság kedvéért haza küldik” – írta közösségi oldalán Bányai Amir, önkormányzati képviselő.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A tornateremben várakoznak

„Mi azt sem tudtuk, hogy mi történt, most jöttünk ki, de megyünk is haza. Van, akiket bent vizsgálgatnak. Van vagy hét mentő, meg két tűzoltó, az egyik mentő gyerekmentő” – mondta a Metropolnak két, az intézményben tanuló diák. Hozzátették, hogy akiket lehet, hazaküldtek, míg mások addig a tornateremben várakoznak. 

A későn érkezők megúszták

A történtek után az iskola valósággal felbolydult, úgy tudni, hogy a gyerekek tömegét először az udvarra, onnan később a tornaterembe terelték. Egy szülő elmondta, hogy több tucat gyereket érint az eset:  „Az én gyerekeim szerencsére később érkeztek, így ők megúszták, de amennyire mi tudjuk, 27 gyereket vizsgálnak, ötöt pedig már elvittek a mentősök” – mesélte a szülő. 

Az aulában vizsgálják a gyerekeket

A mentősök az aulába terelték be azokat a fiatalokat, akiket érintett az eset, őket ott, helyben vizsgálják.  Egy busz érkezett az iskola elé, amivel eddig összesen 36 gyereket vittek kórházba megfigyelésre.

Az iskolában két lehetőségről beszélnek

„Állítólag vagy gázspréztek az egyik osztályban, vagy pedig gázszivárgás történt, nem tudjuk, melyik lehet. Érdekes, mert állítólag semmit nem lehetett kimutatni. De úgy hallottuk, hogy az egész azzal kezdődött, hogy az egyik gyereknek kapart a torka, furcsa szagot érzett. Aztán egyre többen lettek. Mi is most visszük haza a gyereket, mert a tanítás elmarad ma” – mondta az egyik szülő.

Budaörsi eset

Január végén egy budaörsi általános iskola egyik osztályának több diákja jelezte tanítás alatt, hogy nem érzi jól magát. A 10 év körüli gyermekek hányingerre és szédülésre kezdtek panaszkodni, így az iskola pedagógusai mentők segítségét kérték.

7 mentő ment a helyszínre

Az Országos Mentőszolgálat beszámolója szerint a mentésirányítás nagy erőket mozgósította a kollégákat, bajtársaik 7 mentőegységgel perceken belül helyszínre értek, ahol az életmentők táskáján megszólalt a szén-monoxid jelző, ami egyértelművé tette a panaszok okát.

Kiürítették az iskolát

A mentők így a társszervek segítségét kérték, akik azonnal kiürítették az iskolát, majd megkezdték a kisdiákok ellátását. Az időben érkezett segítségnyújtásnak köszönhetően a mentők végül 7 gyermeket szállítottak CO-mérgezés gyanújával, stabil állapotban kórházba. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: mentők és tűzoltók a soroksári iskola előtt – Forrás: Facebook/Bányai Amir