Nem rendelkezel még vadászengedéllyel, de szívesen gyakorolnál? Vagy egyszerűen csak önvédelemre keresel valamilyen eszközt? Akkor jó hírünk van a számodra, mivel Magyarországon számos fegyvert vásárolhatsz és használhatsz engedély nélkül.

Az egyik ilyen a Combat Zone-nál is kapható légpuska, amely az utóbbi időben rendkívül nagy népszerűségre tett szert, hiszen kiváló szórakozási lehetőséget biztosít. Azt a nagyfokú koncentrációt és precizitást pedig még nem is említettük, amely ahhoz szükséges, hogy a lehető legpontosabb találatok szülessenek.

Arra viszont mindenképpen ügyelj, hogy egy olyan légpuskát válassz, amelynek a csőtorkolati energiája maximum 7,5 J értékkel rendelkezik! Ha ugyanis a fegyvered ennél nagyobb tüzelőerővel rendelkezik, akkor már kötelező az engedély kiváltása a vásárláshoz és a használathoz egyaránt!

Amennyiben pedig ezt nem teszed meg, akkor a törvény szerint már bűnözőnek számítasz, és ugyanolyan elbírálás alá esel, mintha mondjuk egy AK géppisztolyt rejtegetnél. Elég faramuci helyzet, tudjuk. De hát nincs mit tenni, résen kell lenni!

Miért éppen 7,5 joule-­nál húzták meg a határt?

Egy 7,5 joule tüzelőerővel rendelkező légpuska már 10 méteren belül is komoly baleseteket képes okozni. Könnyedén kiviheti például a szemeket, a lágyrészen pedig átszakíthatja az ütőeret vagy a dobhártyát.

Persze szándékosan senki se lő egy másik emberre, de akadhatnak szerencsétlen balesetek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például 2021-ben úgy lőttek meg egy hölgyet, hogy csak kiszólt, hogy kész az ebéd. Azáltal ugyanis, hogy kilépett az ajtón, belekerült az udvaron lövöldözők lőirányába. A lövedék pedig elég szerencsétlen helyen, a tüdőcsúcsban állt meg.

Hol lehet használni a légpuskát?

A légpuska használata csak a kijelölt céllövöldében, a lőtéren vagy egy bekerített magánterületen történhet meg, és kizárólag céllövészeti és sportlövészeti tevékenységekhez alkalmazható!

Állatokra semmiképpen sem szabad lőni vele! Ha ezt megteszed, akkor komoly következményekre számíthatsz a hatóságok részéről. 

Végül ejtsünk pár szót arról, hogy milyen lövedéket érdemes hozzá választani?

A légfegyver lövedékeknek rengeteg fajtája kapható. Van közöttük fúrt, lapos, kúpos vagy hegyes fejű, de sima vagy hornyoltszoknyás változat is kapható. De emelett még szoknyavastagságban, súlyban, átmérőben és hosszban is különbözhetnek. Sőt, még az anyaguk is eltérhet.

Ezért nem egyszerű közülük választani, de nem is lehetetlen. Fontos, hogy átgondold, milyen célokra kívánod majd használni a lövedéket, milyen a pisztolyod vagy a puskád teljesítménye, és mekkora a rendelkezésre álló távolság.

Hogy minél előbb megtaláld a tökéletes változatot, javasoljuk, hogy több típust is próbálj ki a fegyveredhez, mielőtt a végső beállításokat elvégzed rajta!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.