157-en haltak meg koronavírus miatt az elmúlt 24 órában. Közel 3 ezer új fertőzöttetet azonosítottak. A Fővárosi Önkormányzat szerdán meghirdetett ingyenes koronavírustesztjére a helyek pár óra alatt el elfogytak. 5 ezer budapestit szűrnek le ingyen.

Közel 3 ezer új fertőzött

2 982 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 291 549 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

157 halott

Elhunyt 157 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7 538 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 86 954 fő, az aktív fertőzöttek száma 197 057 fő.

7500-an vannak kórházban

Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7 522 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen.

Ingyen teszt a fővárosiaknak

December 19-23 között négy helyszínen teszteli a Főváros Önkormányzat az önkéntesen jelentkező budapesti polgárokat 5000 db antigén gyorsteszttel, amire a jelentkezés szerdán kora délután nyílt meg.

Pár óra alatt beteltek a helyek

Az érdeklődés óriási volt, a helyek mindössze egy délután alatt beteltek – közölte a Fővárosi Önkormányzat, hozzátéve, hogy “ebből is látszik, mekkora igény és mekkora szükség lenne egy mindenkire kiterjedő, országos tesztelésre, amire a fővárosnak nincs lehetősége, a kormánynak azonban lenne”.

Növelnék a tesztkapacitásukat

Karácsony Gergely Facebook oldalán azt írta, csütörtökön megvizsgálják, hogyan tudnánk a tesztkapacitást növelni, mert bár álláspontjuk szerint nem a főváros feladata a tesztelés, de szeretnék minél több budapesti lakosnak biztosítani az ingyenes lehetőséget.

Kitakarítják a intézményeket

A téli szünetben minden iskolát és óvodát ki kell takarítani, ahol szükséges, a munkába a honvédséget is bevonják – mondta a köznevelésért felelős államtitkár szerdán.  

Januárban újraindul az oktatás

Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban egy hét digitális munkarend után jelen tudásunk szerint január 11-én folytatódik a jelenléti oktatás a téli szünet után – mondta Maruzsa Zoltán.


Önkéntes alapon tesztelhetnek a pedagógusok

Az államtitkár arról is beszélt, hogy  testhőmérséklet-mérések „maradnak”, a pedagógusok, iskolai dolgozók január 2-3-án az Országos Mentőszolgálat tesztelési pontjain önkéntesen és térítésmentesen vehetnek rész koronavírus-tesztelésen.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Vajda László