A főváros küldő kerületeiben és az agglomerációban rengeteg illegális szeméttelep csúfítja a tájat és szennyezi a környezetet. Sokan nem is gondolják, hogy több vállalkozó azért kínálja meglepően olcsón a ház körüli szemét, vagy sitt elszállítását, mert nincs engedélye. Ezek a szélhámosok a szemetünket a legutóbb Csömörnél bejelentett, illegális szeméttelephez hasonló helyeken pakolják le, mi pedig még fizetünk is ezért.

A főváros agglomerációjából évek óta százával érkeznek a bejelentések a hulladekvadasz.hu oldalra, újabb és újabb illegális szeméttelepekről. Ebből az látszik, hogy Budapest környéke a legszennyezettebb területek közé tartozik Magyarországon.

A legutóbbi bejelentés így szól: „Az Ázsia center mögött a Szilas-pataktól induló földes út M0 irányába, a 0-ástól úgy 4-600 méterre az út mentén több kisebb-nagyobb kupac is csúfítja a környezetet. Úgy tűnik ez egyeseknek bevált lerakóhelynek bizonyult, sajnos.” – írja a bejelentő.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Pénzéhes szélhámosok

Az ügyészség pár nappal ezelőtt kiadott közleménye alapján úgy tűnik a hulladékhegyeket gyakran a nyerészkedő vállalkozók halmozzák fel a városok szélén. Vádemelés lett ugyanis annak az apróhirdetésnek a végeredménye, amiről kiderült, hogy a hirdető vállalkozás semmilyen hulladékelszállítási engedéllyel nem rendelkezett.

A vádirat szerint a vádlottak egy újságban hirdetést adtak fel kétszer is arról, hogy veszélyes hulladék és szemét elszállítását vállalják. Így kerültek kapcsolatba egy férfivel, akivel megállapodtak abban, hogy az ingatlanán levő hulladékot elszállítják.

A megállapodásnak megfelelően a vádlottak az általuk vezetett autóval és utánfutóval megjelentek a megbízó ingatlanánál, ahol felpakolták az építési törmelékből, kerékpárbelsőből, külső gumikból, fóliákból, üvegdarabokból és festékes dobozokból álló hulladékot.

Ezt egy település külterületére szállították és egy dűlőúton – annak ellenére, hogy ezen a külterületi, mezőgazdasági művelés alatt álló területen mindenféle hulladék elhelyezése tilos – lepakolták. A közel egy tonna hulladék gyűjtésére és szállítására, kezelésére vonatkozó hatósági engedéllyel a vádlottak nem rendelkeztek. Hamarosan bíróság elé kerül az ügy.

A történet minden bizonnyal nem egyedi. A legtöbb szemétkupac pont egy kisteherautón elférő mennyiségű hulladéknak látszik. Az ilyen szemétkupacok ellen úgy lehet védekezni, hogy elkérjük a szemétszállítást olcsón, vagy a piaci ár alatt kínáló vállalkozó engedélyét. Ha ezt nem akarja megmutatni, nyilván nincs neki. Ha ennek ellenére mégis megbízzuk a munkával, hozzájárulunk az újabb szeméthegyek kialakulásához.

Vecsésnél egy eldobott számla segített

Illegális szemétlerakat Vecsésnél – Forrás: hulladekvadasz.hu

Február végén a vecsési önkéntesek által működtetett hulladékkommandó néhány eldobott számla alapján azonosított be egy friss szemétkupacot. Felkeresték a számlák tulajdonosát, aki állította, hogy valakinek fizetett a hulladék elszállításáért. Erről számlát nem tudott bemutatni, így a története nem biztos, hogy igaz. A helyi hulladékkommandósok mindenesetre felajánlották neki, ha összeszedi a tőle származó mocskot, nem jelentik fel és nem kell súlyos pénzbüntetést fizetnie. Pár nappal később eltűnt a szemétkupac.

Vecsés környékén a szemétfigyelő kommandós társaságnak köszönhetően 3 év alatt a felére csökkent az illegális szemétlerakók száma. „Lelkesen és kitartóan végezzük a továbbiakban is a felderítéséket és bízunk, hogy egyre kevesebb szeméttel találkozunk.” – mondta a hulladékvadász.hu oldalnak Krojher Gabriella Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkommandó vezetője.

Rengeteg az illegális szemétlerakó

Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv adatai szerint az illegális lerakók száma meghaladja az ezret. A Hulladék Munkaszövetség becslése szerint azonban inkább 15-20 ezres számról lehet beszélni. Minden településre 3-4 illegális hulladéklerakó jut.

Nyáron fog életbe lépni a klímavédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását, és nagyobb erővel lépnek fel a szabálysértők ellen. Erre egy külön hatóságot is létrehoz a kormány, illetve vélhetően szigorodnak a vonatkozó törvények is – az illegális szemétlerakás akár bűncselekmény is lehet a jövőben.

Kiemelt kép: Illegális szemétlerakó Csömörnél – Forrás: hulladekvadasz.hu