A pénzügyekről többféleképpen is tájékozódhatunk: választhatunk online kurzusok közül, zoom-os beszélgetést tarthatunk egy pénzügyi szakemberrel, rendelhetünk gazdaságról szóló könyveket online, olvashatunk pénzügyi blogokat, hallgathatunk pénzügyekkel foglalkozó podcastokat, illetve szorosan követhetjük a pénzügyi híreket a különféle szakmai magazinok és természetesen a közösségi média segítségével.

De, vajon így megfelelő minőségű és mennyiségű pénzügyi ismeretre teszünk szert, vagy továbbra is lelkes amatőröknek számítunk a valóságban?

Kezdjük az alapokkal – mint mindig, az elején sokat kell olvasni

Nem hiába tanítják egyetemeken a pénzügyes hallgatóknak a különféle pénzügyes tárgyakat éveken át a professzorok. Viszont mivel rengeteg anyag fent van már az interneten, nem lehetetlen alapos pénzügyi ismereteket szerezni a neten sem.

Fontos megemlíteni, hogy mint minden szakma esetében, az első éveket az ember rengeteg szamai könyv, blog, folyóirat, online szakmai lap olvasásával tölti. Nem lehet alapvető pénzügyi definíciók nélkül csak úgy belevágni, hiszen rengeteg különféle témakör van a pénzügyen belül, így nem árt már az elején tisztában lenni az alapokkal.

Erre jó lehet több száz wikipédia cikket átolvasni, illetve megnézni, hogy az egyetemeken milyen tankönyveket vagy szakmai könyveket kérnek a hallgatóktól kötelezően vagy választhatóan.

Ez egy hosszú lista lesz, hiszen több évnyi tananyagnak látjuk így az olvasmánylistáját. Tehát az alapvető ismereteink meglesznek, ha szorgalmasan olvasunk. Hogyan tovább?

Most már szabadabb vizekre evezhetünk

Ha elolvastunk sok könyvet a pénzügyekkel kapcsolatban, már nem lesz annyira érthetetlen a pénzügyi zsargon, így könnyebben tudjuk majd megérteni a pénzügyes podcastokat.

Mivel rengeteg tanító jellegű pénzügyi podcast van jelenleg (főképp természetesen angolul), így végre élőben láthatjuk, hogy melyik szakember mit gondol egy-egy pénzügyi témáról.

Ebben a tanulási fázisban már értelmezni tudjuk majd a szakmai blogokat, illetve megnézhetjük a különféle esettanulmányokat is, ha van egy pontos témakör, amely épp érint minket.

Végül jöhet a közösségi média

Nemcsak az online portálokon lehet pénzügyi hírekről tájékozódni, hanem a közösségi média segítségével is. Elég csak követni néhány pénzügyi szakembert, akik a világban zajló különféle gazdasági eseményekre reagálnak. Ki így, ki úgy. De ebben pont az a jó, hogy néha ellentétes véleményeket is meg lehet ismerni, amely segíti szélesíteni a perspektívánkat.

A közösségi média oldalak segítségével azonnali üzeneteket is tudunk váltani pénzügyi szakemberekkel, ez szintén meg tudja könnyíteni egy-egy nehéz pénzügyi döntés meghozatalát.

Legyünk körültekintőek az online pénzügyek esetében, és még profik is lehetünk

Óvatosnak kell lennünk, amikor online intézzük pénzügyeinket, nehogy felüljünk egy csaló cégnek vagy weboldalnak, de egy idő után ezeket már messziről ki tudjuk majd szúrni.

Tehát rengeteg olvasással, kitartó kutatómunkával, és egy kis lelkesedéssel meg lehet tanulni a pénzügyeket az interneten.

Egy idő után viszont már szükséges lesz a valós életben is kialakítani olyan emberi kapcsolatokat, amelyek segítségével mindig tanulunk valami újat, hogy naprakészek maradjunk.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!