A szociális ellátórendszerre bízná a kórházak helyett, azoknak a tartós ápolásra-gondozásra szorulók ellátást Pintér Sándor belügyminiszter, akik valójában nem igényelnek kórházi szintű ellátást, de mégis az ápolási osztályokon, azaz elfekvőkön vannak.

Mennek vagy maradnak

A friss törvényjavaslat értelmében a kórházaktól a szakápolási központokhoz kerülnek az ágyak, a személyzet és a betegek is. A betegek egyébként választhatnak, hogy vagy hazamennek vagy maradnak, utóbbi esetben azonban fizetniük kell, írja a hvg.hu.

Ezért lenne erre szükség

A változtatás indoklása szerint „a fekvőbeteg szakellátás ápolási ágyain fekvő betegek elsősorban ápolásra szorulnak, azaz mindennapi szükségleteiket, mint az étkezés, tisztálkodás, öltözködés nem tudják segítség nélkül megoldani, többségük kórházi elhelyezése azonban már nem indokolt”. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Javaslat célja

A javaslat célja, hogy „az ápolási szükséglettel rendelkező személy az állapotának és igényeinek megfelelő szolgáltatást kapja”, márpedig „az ellátottak szempontjából eredményesebb, ha a szociális ágazat keretében kapják meg a szükséges gondoskodást, hiszen a szociális intézmény teljes ellátást – fizikai, mentális és egészségügyi gondoskodást – nyújt lakóinak, emellett személyes igényeiknek megfelelően otthon-jelleget biztosít számukra”.

Homályosak a részletek

A részletek egyelőre nem derültek ki a törvényjavaslatból, Pintér Sándor valamint a szociálpolitikáért felelős miniszter majd csak ezt követpen határozza meg, hogy mely intézményeket érintené az átadás-átvétel, illetve, hogy hol lesznek majd ezek a szakápolási központok.

Az orvos dönt

Arról pedig már majd a beteget eddig ellátó intézmény orvosa dönt, hogy a beteget az állapota alapján indokolt-e áthelyezni szakápolási központba, vagy marad a kórházban.

Ha a beteg nem járul hozzá

Amennyiben a beteg nem járul hozzá az áthelyezéshez, de az orvosa szerint nem indokolt a kórházi ellátás, akkor a szakellátást végző orvos a beteget hazaküldheti.

Fizetni kell

Ez azt jelenti, hogy a beteg előtt két lehetőség áll: vagy hazamegy, ha az ellátás otthon megoldható, vagy elfogadja a szakápolási központot, ahol viszont fizetnie kell az ellátásért. „a betegnek át kell adnia a jövedelem- és vagyonnyilatkozatát a befogadó intézménynek, amely alapján annak vezetője meghatározza a fizetendő személyi térítési díjat.” További konkrétum azonban a térítési díj számításának módjáról, esetleges méltányosságról egyelőre nincs a törvényjavaslatban.

Tömegek eshetnek ki a rendszerből

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint nagyon súlyos következményei lesznek mindennek, úgy gondolja, tömegek szorulhatnak ki az ellátásból. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke pedig a hvg360-nak adott interjúban ezzel kapcsolatban azt mondta, „Megvan annak a veszélye, hogy a rendszerből kikerülők nem kapnak megfelelő ellátást, és nem lesz elég pénzük az ápolásuk finanszírozására.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels