Egyre több hangfelvétel jut ki a sajtóhoz, miről is beszélt Pintér Sándor a közoktatási fórumon. A miniszter jelezte, nem veszik vissza a kirúgott tanárokat, „nagy szeretettel” forduljanak a bírósághoz.

Kamaszok törték fel a rendszert

Gyerekek álltak a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) fejlesztőcégét, az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t érintő adathalász támadás mögött, árulta el Pintér Sándor belügyminiszter a pénteki oktatási konzultáción – derül ki egy hangfelvételből, amely a 444.hu birtokába került a mai, közoktatási fórumról. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Van azért jó képzés

„Azért itt vannak tehetségek. Itt volt a KRÉTA rendszernek a feltörése. Nem fogják elhinni, maguk még nem tudják az eredményt. Egy 13 éves és egy 15 éves gyerek törte föl. Tehát van azért jó képzés, van jó példa” – viccelődött a miniszter. Az rtl.hu beszámolója szerint pedig azt mondta, „Mindenhol a bérezés volt a legfontosabb, száz százalék ért egyet azzal, hogy a tanárok jelenlegi bérezése nem megfelelő.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Tudni akarja, merre haladjanak

„A problémafelvetést hallottuk. Azt is hallottam tizenegyszer, hogy tarthatatlan az állapot. Tarthatatlan, elfogadom. És mit csináljunk? Azon kívül, hogy sajnálkozunk hogy tarthatatlan az állapot, azzal nem megyünk előbbre. Szeretném tudni, hogyan haladjon” – jelentette ki a közoktatás állapotával kapcsolatban.

Szeretnek a gyerekek iskolába járni

A béremeléssel kapcsolatban azt azért még hozzátette, „annak érdekében, hogy ez bekövetkezzen, megfelelő erőfeszítéseket is teszek. Ha közösen egy irányba megyünk, akkor biztos, hogy eredményesebb lesz a tevékenységünk.” Kiemelte, hogy a szülőkkel való konzultációból kiderült, hogy a gyerekek több mint 50 százaléka szeret iskolába járni. „Gratulálok, ez az önök érdeme” – mondta a tanároknak.

Ezt felelné rendőrként

„Nyilván nem fogjuk tudni pontosan meghatározni, melyik gyereknek mennyi idő kell a házi feladat megírására az adott iskolában, amit a szülei néztek ki neki, hogy előrejusson a világban, csak épp a tehetsége nincsen meg hozzá” – magyarázta. Kitért arra is, hogy a szülők 24 százaléka válaszolt igennel arra, hogy jár-e a gyereke magántanárhoz, 27 százalék pedig nem válaszolt erre a kérdésre. „Miért nem válaszolt? Hát mert jár neki a gyereke. Én legalábbis rendőrként ezt a következtetést vonnám le.”

Nem ígér semmit, amit betart

Egy eredményt értek el a mai napon a belügyminiszter szerint: kiadják azt a kormányrendelet, ami a kormány által megígért és elfogadott 10 százalékos béremelésről rendelkezik. Az uniós forrásokról szólva kijelentette, „én nem ígérgetek, én soha nem ígérek semmit, ezt betartom”.

22 órát dolgozik

Éppen ezért addig nem kíván a pénz elosztásáról beszélni, amíg az „a számlánkon nem lesz”. Megjegyezte a hétvégi munkával kapcsolatban, hogy ő is dolgozik gyakran 22 órát egy hétvégén, mire az összegyűlt tanárok némi hangzavarral jelezték, hogy náluk is hasonló a helyzet.

Van valami elképzelése, de nem ért hozzá

A 444.hu további részleteket is ismertetett az előadásból. Először úgy jellemezte magát, mint aki „keveset foglalkozott eddig az oktatással”, de az anyósa, a felesége, az egyik menye és mindhárom násza pedagógus, ráadásul mind a hat unokája iskolába jár. „Tehát valami elképzelésem van az oktatásról, de nem az oktatás irányításáról, vezetéséről, nem arról, hogy milyen könyvből, hogyan és mit oktatnak. Ezekről nekem pillanatnyilag nincs ismeretem (…) mint az elején mondtam, én nem értek hozzá. A vezetéshez, úgy gondolom, igen”

Szegény édesanyám

A felvételen sok kiabálást és zúgolódást lehet hallani. „Az utcán megkaptam a válaszokat meg a véleményeket. (…) Elég szűkös szókinccsel volt meghatározva, hogy én mit csináljak. Szegény édesanyám” – fejtegette. Később kivetített néhány fotót a tüntetésekről, hogy illusztrálja azok „kultúrkörnyezetét”. „Nézzük ezeket végig, kérem. A színvonalát. Ezek az önök diákjaik.”

Lehet menni a bíróságra

Kitért a kirúgott tanárok ügyére is. „A jogrendnek megfelelően ők kaptak egy felmondást, abban a felmondásban benne van az is, hogy milyen fellebbezési lehetőségük van, és hova forduljanak. A bírósághoz nagy szeretettel. A bíróság végül el fogja dönteni, hogy nekünk van igazunk, vagy nekik volt igazuk. Én ezen nem kívánok változtatni. Ez egy jogi kérdés a számomra. Én arra esküdtem, hogy a jogot megtartom és megtartatom. Nem tudok mást tenni.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk forrása a Facebook.)