Több település – köztük Budapest, Tököl és Vác – levegőjét veszélyesnek minősítették a magas szálló por (PM10) tartalom miatt. A Greenpeace szakértői elmondják mit kell ilyenkor tenni.

FRISSÍTÉS: 2018.12.22. 19:31 – Budapesten már nem indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, így Tarlós István főpolgármester elrendelte a csütörtökön bevezetett intézkedés megszüntetését – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal szombaton a sajtót. A közlemény szerint a csütörtöki és pénteki mérési eredményekre és az Országos Meteorológiai Szolgálat szombati, többször frissített előrejelzésére tekintettel már nem indokolt a tájékoztatási fokozat fenntartása. A szálló porra (PM10) vonatkozó szmoghelyzeti döntéshez az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése is szükséges, amely szerint a szombati levegőminőség az esti, késő esti órákban mindenütt tovább javul, és a PM10 koncentrációja alacsony marad. Vasárnap napközben már kiváló lehet a levegőminőség. Hétfőn és kedden a levegőminőségben nem várható romlás, kedvező lesz a levegőminőség – írták.


Korábban írtuk: A Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés indexe alapján Budapest mellett Dunaújváros, Tököl és Putnok szerepel a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Dorog, Esztergom, Kazincbarcika, Hernádszurdok, Oszlár és Szeged levegője pedig kifogásoltnak számít.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. A légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

Ezeket tedd, hogy megvédd magad a szmogtól

Hogyan védekezzünk, amikor kritikusan magas településünkön a levegő károsanyag-tartalma? Az aggodalom teljes mértékben érthető, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy világszerte 5,5 millió ember hal meg évente a légszennyezés káros hatásai következtében.

Bár a legjobb megoldás az lenne, ha modernizálnánk a lakossági fűtést, valamint átalakítanánk a városi közlekedést megújuló, tiszta energiával üzemelő járművekre, de rövid távon is van pár ötletünk arra, hogyan kerülheted el a káros anyagok belégzését. A Greenpeace összeszedett pár tanácsot környezetvédelmi szakemberektől.

Szmogriadóban – sőt, annak tájékoztatási szintjén is – minimális időt tartózkodj a szabadban

Az épületen belül ilyenkor normális körülmények között jobb a levegő. Különösen kerüljék az utcát a gyerekek, az idősek, valamint a légúti, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők. Igyál sok vizet, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt. A szervezetnek ilyen helyzetben sok folyadékra van szüksége, emellett a C-vitamin, a zöldségek, gyümölcsök és a bennük lévő antioxidánsok segítenek csökkenteni a szennyezett levegő belélegzésével járó egészségügyi kockázatokat.

Fűts okosan, és ne égess avart

Magyarországon a légszennyezés egyik fő forrása az otthoni szilárd tüzelés. Legjobb a környezetnek, ha megújuló energiával (pl. geotermikus energiával) fűtünk, de a szilárd tüzelésnél a gázfűtés is kevésbé szennyező. Ha mégis csak szilárd tüzelőanyaggal tudsz fűteni, otthon lehetőleg csak száraz fát, fapellettet vagy fabrikettet használj. A nedves fa is szennyező, ahogy a szén vagy különösen a lignit. Hulladékkal fűteni tilos. A műanyag szemét, autógumi, ruha, kezelt fa hulladékok (pl. régi ablakkeret vagy farostlemez) égetése tilos, ezen anyagok tüzelése során mérgező, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe. Avart, zöldhulladékot se égess – bár a legtöbb helyen ez eleve tiltott –, hanem komposztálj vagy használd a zöldhulladék tárolására szolgáló zsákot.

Lépj hátra pár lépést a piros lámpánál – válaszd a mellékutcákat

Elsőre meglepő lehet, de ha belegondolunk, akkor érthető, hogy miért érdemes nem közvetlenül a piros lámpa miatt lelassító vagy éppen még a sárgán áthajtó autók, buszok és teherautók mellett kivárni, hogy átkelhessünk a zebrán. Különösen veszélyesek ezek a kereszteződések babakocsiban ülő vagy csak szülők mellett várakozó gyerekekre, akik alacsonyabban, egyenesen a kipufogók magasságában még jobban ki vannak téve a káros anyagoknak. A legjobb, amit tehetsz, hogy pár lépéssel hátrébb, a kipufogón kiáramló égéstermékektől kicsit távolabb várakozol a zöld lámpára.

London légszennyezettségének vizsgálatakor mutatták ki a brit King’s College kutatói, hogy a csomópontokkal összehasonlítva a mellékutcákban és a forgalmi csomópontoktól távolabb eső útvonalakon akár 60%-al kevesebb károsanyag lehet a levegőben. Ha rendszeresen gyalogolsz vagy ülsz biciklire, akkor érdemes olyan alternatív útvonalakban is gondolkodni, amelyek nem a legnépszerűbbek az autók vagy buszok körében.

Szellőztess okosan

Szellőztetni a lakásban elhasználódott levegő miatt szoktunk, hogy kicsit felfrissítsük a szobákat. Azonban a szmogos, városi levegő van, hogy többet árthat, mint amennyit használ! Ha teheted, ilyenkor ne a forgalmas utakra, hanem a belső udvarra vagy kertre néző ablakokat nyisd ki szellőztetéskor. Ha erre nincs lehetőség, akkor pedig érdemes elkerülni a csúcsidőszakot, és még a reggeli forgalom előtt, vagy este, a munkából hazaáramló gépkocsiforgalom után ablakot nyitni.

Amikor szmogriadó közeli a szennyezés, jobb, ha egyáltalán nem szellőztetsz. Fontos, hogy ne dohányozz, és figyelj rá, hogy ne égess oda ételt a lakásban, mert az ugyanúgy elszennyezi a levegőt.

Ne sportolj a szabadban szmogos időben

Szmogriadó esetén – függetlenül attól, hogy tájékoztatási vagy már riasztási fokozat van érvényben – ne sportolj, és ne is kerékpározz a szabadban. A városokban a levegő általában a reggeli és a délutáni csúcsidőben a legszennyezettebb, illetve napközben sem tud kitisztulni a folyamatos forgalom miatt. Ha egyébként a szabadban szeretsz edzeni vagy futni, akkor érdemes ezt elkerülve a kora reggeli órákat, vagy az estét választanod.

Különösen veszélyes a szervezetre, ha fokozott mozgással és igénybevétellel járó gyakorlatok végzésekor szmogos levegőt lélegzünk be, hiszen ilyenkor a szervezetnek több levegőre van szüksége, így több káros anyag is jut be a tüdőnkbe.

Kiemelt kép: Greenpeace