Bő egy hete lejárt a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület (MSE) üzemeltetési joga, a helyiek és a repülők pedig attól tartanak, hogy az államnak teljesen más tervei vannak a területtel, netán a százéves tradícióval szakítva, lakópark vagy stadion épül majd itt is. A hely szerelmesei petíciót indítottak annak érdekében, hogy továbbra is az MSE-nél legyen a kezelés joga, ezt már 2100-an aláírták. Hírportálunk információi szerint azonban a Pilisi Parkerdő kaphatja meg az egész területet, de már folynak tárgyalások a repülés további jövőjéről.

100 éve repül már itt Emese

A Hármashatárhegyi repülőtér a hazai sportrepülés bölcsője. A Műegyetemi Sportrepülő Egyesület (MSE) az elsőként alakult repülő egyesület volt Magyarországon. A trianoni békeszerződés megtiltotta a katonai repülést, valamint a repülőgépek gyártását, ezért a repülés szerelmeseinek a polgári, azaz a vitorlázó repülés maradt. Így alakult meg 1921. november 10-én az MSE, amelynek csak Emese a beceneve a repülővilágban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

2100-an már aláírták a petíciót

“Gondold el, milyen hosszú idő száz év, és ezalatt mennyi munkát, szeretetet áldoztak a repülés szerelmesei ebbe a kis reptérbe, hogy világháborún, rendszereken átívelőn fennmaradjon ez a hely, a maga avitt épületeivel, apró műhelyeivel, birka akoljával. Ahol megférünk repülősök, tájfutók, természetjárók, állatbarátok, és mindenki, aki imádja az itteni fényeket, hajnalokat, estéket, a szomszéd hegyek gerinceit, a felettük repdeső sárkányrepülőket. (…) És kérlek, gondolj bele abba is, hogy mindez veszélyben van.” – így kezdődik a hármashatárhegyi reptér fennmaradásáért indított petíció, amelyet több mint 2100-an aláírtak.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

100 évből 35 évig részese voltam ennek a csodának”

“Nem akarom, hogy lakópark, pláza, benzinkút vagy bármilyen tájidegen szörnyeteg épüljön oda is!” – fogalmaz indulatosan a tiltakozás egyik aláírója. Személyes, szenvedélyes hangvételű bejegyzésekből nincs hiány, rengeteg ember töltötte itt a gyermekkorát, nemzedékek életét határozta meg ez a lenyűgöző környezet.

Golfpálya, lakópark vagy sportcsarnok lesz belőle?

A terület azért van veszélyben, mert az idén százéves Műegyetemi Sportrepülő Egyesületnek (MSE) szeptember 18-ával lejárt az üzemeltetési joga. Könnyen lehet, hogy az államnak teljesen más szándékai vannak a reptérrel, de mint a tiltakozásból kiderül, még az érintettek sem tudják, pontosan mi. “Lehet, hogy marad füves rét, kirándulóhely, de lehet más, akár golfpálya, vagy lakópark, sportcsarnok. Nem tudjuk. Még az is lehet, hogy egyszer újra reptér lesz: de az már nem a százéves egyesületet fogja szolgálni, mert addigra már nem is lesz” – írják egy posztban. A bizonytalanságot csak fokozta, hogy hiába jött el a határidő, az MSE semmilyen értesítést nem kapott arról, mikor kellene átadniuk a területet.

Korábban szemet vethettek a területre

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) még 2013 júliusában váratlanul – előzetes figyelmeztetés nélkül – felmondta az MSE reptérhasználati szerződését. Azzal érveltek, hogy nem tesznek eleget az elszámolási kötelezettségeknek. A Nemzeti Légiközlekedési Hatóság – egy 1959-es törvényre hivatkozva – pedig a reptér üzembentartási engedélyét is visszavonta. Ezt akkor sokan úgy értelmezték, hogy magas rangú politikusok, üzletemberek vetettek szemet a területre, főleg azután, hogy Seszták Miklós, akkori fejlesztési miniszter 2014-ben úgy nyilatkozott: mint a Napi.hu idézte, “attól, hogy valami repülőtérként szerepel az ingatlan-nyilvántartásban, még nem jelenti azt, hogy repülőtérként is kell működtetni”.

Elvitték a repülőgépeket

A sportolók elkezdték Budaörsre, Farkashegyre, Dunakeszire átvinni a gépeiket. Hosszú jogviták kezdődtek, pereskedés, ami 2019-ben azzal a jogerős ítélettel zárult, amely szerint az MNV indokolatlanul bontotta fel rendkívüli felmondással az MSE vagyonkezelői szerződését. Még abban az évben visszakapták a repülési engedélyüket is, de az MNV, korábbi hibáját orvosolandó, tavaly márciusban már  rendes felmondással is felbontotta kontraktusát az egyesülettel. Az erre adott másfél évnyi határidő járt le idén szeptember 18-án.

Már megvan a terület új gazdája

Hiába jött el szeptember 18-a, az MSE nem kapott hivatalos értesítést a továbbiakról. Mint a BudaPestkörnyéke.hu hírportál az egyesületnél érdeklődve megtudta, az MNV már felszólította az egyesületet a területátadási folyamat elindítására. “Azóta parlamenti képviselői kérdest is feltettek, amire az illetékes államtitkár válaszában a Pilisi Parkerdő Gazdaságot nevezte meg, mint jövendő vagyonkezelőt” – tájékoztatta portálunkat Gavronek Ferenc, az MSE elnöke.

Egyelőre még tudnak repülni

Mint az egyesületi elnök tájékoztatott, megpróbálták felvenni a kapcsolatot MNV és a Pilisi Parkerdő illetékeseivel. “A tárgyalások folynak, és bízunk abban, hogy az idén 100 éves egyesületünk tovább repülhet a Hármashatárhegyen. Egyelőre tudunk repülni, a létszám és az időjárás függvényében” – tette hozzá.

Új vezetés tárgyalhat az új vagyonkezelővel

Az egyesület vasárnap, azaz szeptember 26-án közgyűlést tart, ahol új vezetőséget választanak. Ennek azért van jelentősége, mert arra számítanak, hogy az MNV által kijelölt új vagyonkezelő már az egyesület új vezetőségével állapodik majd meg a terület használatáról.

Véget érhet a nyolc éve tartó bizonytalanság

Az idén 50 éves jubileumát ünneplő Pilisi Parkerdő Zrt. az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját kezeli. A helyiek és a sportrepülők közül többen úgy vélik, ha sikerül velük megállapodni, azzal egyrészt végleg megszűnne a nyolc éve húzódó bizonytalanság és nem járnának rosszul a sportrepülés szerelmesei sem, hiszen a Pilis Parkerdő önmagában garanciát jelent a terület védelmére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A hármashatárhegyi repülőtér – Forrás: MSE 100 – 100 éves a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület Facebook