Orbán Viktor többször elmondta, hogy folyamatosan figyelik mi történik Ausztriában, mert a koronavírus elleni védekezésben néhány héttel előttünk járnak, érdemes megnézni, mi az ami működik náluk. A miniszterelnök mondatai alapján elképzelhető, hogy hamarosan pleximaszkok kerülnek a magyar fodrászokra is és az iskolákban csak 12 gyerek lehet egy tanteremben.

Fokozatosan hozzák újra működésbe a gazdaságot Ausztriában, egymás után nyithatnak az iskolák, óvodák, éttermek, bárok, fodrászatok, és tarthatnak újra istentiszteleteket a templomokban. Persze csak speciális szabályoknak megfelelve, a fodrászoknak például a szépészeti beavatkozásoknál pleximaszkot kell viselniük, az iskolai osztálytermekben pedig nem lehet 12-nél több diák – írja a Portfolio.hu.

Az osztrák kormány folyamatosan dolgozik az újranyitási menetrenden. Az üzletek Május 2-től nyithatnak ki, függetlenül a méretüktől, ebbe a körbe a szolgáltatószektor is beletartozik, fodrászok, műkörmösök, masszőrök is újra dolgozhatnak.

Az iskolákban több ütemben, fokozatosan kezdődik meg május elején az oktatás, a tanulókat két csoportba osztanák, egy időben csak a gyermekek fele lenne jelen az intézményekben.

Az óvodák is kinyitnak, azok a szülők, akik szeretnék óvodába vinni a gyereküket, megtehetik, ez nem szégyen, mondta ezzel kapcsolatban az osztrák kancellár.

A vendéglátóipari egységek május 15-től nyithatnak ki újra, egyelőre csak este 11 óráig, a további nyitvatartási szabályok még kidolgozás alatt állnak, az ott dolgozóknak a maszkviselés kötelező, a vendégekre is speciális szabályok vonatkoznak majd, meghatározzák, hogy egyszerre hányan és egymástól milyen távolságra tartózkodhatnak majd az éttermekben, bárokban.

Cél az, hogy a turisztika is újrainduljon, hogy már idén lehessen nyaralni Ausztriában. Az hogy az osztrákok mely országokba utazhatnak, még kialakítás alatt áll, itt a célországbeli fertőzések számát veszik figyelembe.

A home office-t továbbra is folytatni kell azoknál a munkavállalóknál, akiknél erre van lehetőség.  Május 15-től újra tartanak majd a templomokban istentiszteletet.

Ilyen lesz az iskola

Május 4-től az érettségizők kezdik meg az iskolai oktatást, május 15-től pedig fokozatosan a többi korcsoportba tartozó tanulók is visszatérhetnek az iskolákba.

Az érettségizők után azok az osztályok, a negyedikesek és a nyolcadikosok kezdik meg az iskolai tanulást, akik az idei nyár után más iskolaformában folytatják majd a tanulmányaikat, júniusig minden iskolás visszatérhet az iskolákba.

Az iskolásoknak külön higiéniai szabályok betartását írják elő, ezeket elsőként a május 25-től kezdődő érettségiknél alkalmazzák majd, de ez példaként szolgál általánosságban is az oktatási intézmények számára:

Aki belép az iskolába, annak először kezet kell mosni vagy fertőtleníteni, hogy ne alakuljanak ki sorok, torlódások a mosdóknál, a különböző osztályoknál különböző időben kezdődik a tanítás.

Az iskola folyosóin kötelező lesz a maszkviselés, a tantermekben viszont nem, a legfontosabb szabály a távolságtartás, tantermenként csak 12 asztalt helyeznek el, a tanulóknak legalább egy méterre kell ülniük egymástól, ahol több tanuló van egy osztályban, ott kettéosztják a létszámot, és két teremben folyik majd az oktatás.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: MTI/Balogh Zoltán