Kiadták a bontási engedélyt a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületegyüttesére. Teljesen átalakul a környék, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új épületei lesznek a helyén. A rádióban 30 évig dolgozó, a 168 óra című műsort szerkesztő Mester Ákos meglepő dolgokat mondott az egykori rádiószékház főbejárata előtt. Szerinte Orbánéknak egyszer felelniük kell a kialakult helyzet miatt. Közben Lázár János beruházási miniszter gyűlöletkeltésről beszélt a bontás kapcsán a parlamentben.

30 éves szerelem volt a rádió

Mester Ákos harminc évig dolgozott az intézményben, most elmondta, mit gondol a kialakult helyzetről. “Nem tudok elfogulatlanul beszélni, mert a Magyar Rádió számomra nem egy munkahely volt, hanem egy harminc évig tartó szerelem” – mondta a 168 Óra most 83 éves egykori főszerkesztője az RTL-nek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sunyi és aljas

A legendás újságíró „sunyi és aljas helyzetnek” nevezte az ikonikus épület lebontását. Szerinte a helyzet csak akkor fog változni, ha az emberek, ellenzékiek és kormánypártiak egyaránt rádöbbennek, hogy szabad közmédia nélkül nincs demokrácia. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Felelniük kell Orbánéknak

“A kialakult helyzet miatt Orbánéknak egyszer felelniük kell” – mondta Mester Ákos. Az, hogy most nincs itt a Rádió, az egy dolog. De hogy miért teszik teljesen tönkre, az egy másik dolog, és engem ez érdekel – tette hozzá Mester Ákos, aki ezzel zárta nyilatkozatát:

Pofa be

“Nincs demokrácia. Mi lett a Magyar Rádióból? Milyen műsorokat sugároznak? Kiket engednek be? Kiknek engedik, hogy elmondják a véleményüket. Gyakorlatilag lassan egy olyan helyzet kezd kialakulni, hogy egyetlen ukáz van csak: pofa be!” – szögezte le az egykori rádiós, Mester Ákos.

Katolikus egyháznak adta a kormány

A Bródy Sándor utcai egykori rádió épületegyüttes kálváriája akkor kezdődött, amikor a rádió átköltözött a tévével egy székházba a Kunigunda útjára, a Bródy ban álló épületeket pedig a kormány a Magyar Püspöki Konferenciának adományozta. Akkor már tudható volt, hogy le akarják bontani.

Legebás helyszíneket bontanak

A bontásban érintett a világ első stúdiópalotája, a biofizikusként később Nobel-díjjal is elismert Békésy György tervei szerint született 6-os számú stúdió, a modern építészet egyik fontos alkotása, a Pagoda is, amelyet Szabó István építész tervezett 1949-ben. A Bródy Sándor utca 5-7. kivételével semmiféle védelmet nem élvező együttesből az eddig ismert tervek szerint csak a védett szakasz egy része marad meg.

250 milliárdos beruházás

Az állam által kiemelt projektté tett, jelenleg 200–250 milliárd forintból megvalósítani tervezett beruházás első lépését, a bontást a tulajdonos valószínűleg már 2024 elején meg akarta kezdeni, így október 27-én méretes tervcsomagot juttatott el a fővárosi kormányhivatalhoz, ami november 3-án visszadobta azt.

A megyei hivatalnokoknak nem volt problémájuk

Az ügy ezután rejtélyes módon átkerült a Szentendrén működő Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz, ahol csont nélkül átment, pecsét került rá, lehet bontani. A környéken élők, sőt még a józsefvárosi polgármester, Pikó András, aki egykor szintén az épületegyüttesben dolgozott rádiósként, nem tehettek fel kérdéseket. Sokan azt sem tudják, hogy a környező házak biztonságban lesznek-e a bontás során vagy sem.

Nem állnak szóba senkivel sem a fejlesztők

Pikó András hozzátette: Lázár János építési miniszter a hét elején a parlamentben arról beszélt, hogy szerinte Józsefváros gyűlöletet kelt, és uszít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem beruházása ellen, ez pedig nyilvánvalóan nem igaz, hiszen ők csak az otthonukat védik, így elvárják, hogy a fejlesztők szóba álljanak velük, és ne egyetlen szó nélkül tegyék tönkre a Palotanegyedben élők ezreinek életét. Éppen ezért elvárja, hogy december 11-én tartandó közmeghallgatáson a lakókon kívül az egyház képviselői, illetve a kormány képviselői is jelenjenek meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az RTL Mester Ákossal készült videója

Kiemelt kép: Mester Ákos – Forrás: Youtube