Ma választották meg a Nemzet Színészei a társaságuk új tagját. Csomós Mari novemberben halt meg, a helyét egyhangú szavazással Pogány Judot veszi át. A Színésznő évek óta Szigetszentmiklóson él.

Meghalt Csomós Mari

Novemberben 80 éves korában meghalt Csomós Mari, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az utódról szavaztak

A Nemzet Színészei péntek délelőtt döntötték el, ki léphet majd az elhunyt művésznő helyére, és kit tüntetnek ki a Nemzet Színésze címmel. Az elismert művészek már érkeznek a helyszínre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Pogány Judit lett

A cím jelenlegi 11 birtokosa Pogány Juditot választotta a Nemzet Színészének december 15-én, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója értesítette a döntésről Pogány Juditot.

Elveszítette szüleit

Pogány Judit kora gyermekéveit, bátyjával együtt, Kaposváron töltötte. 8 és fél éves korában elveszítette édesapját, Pogány Gyulát, ekkor édesanyja (Beyer Anna)  már súlyos beteg volt.

Gyámszülőkhöz került

Testvérével együtt gyámszülőkhöz került Budapestre, akik két édesgyermekük mellett kitanították és felnevelték őket. Pici gyerekkora óta vonzódott a színház, a versek világához, a Békéscsabán eltöltött középiskolás évei alatt számtalan helyi és országos szavalóversenyen sikerrel indult.

Nem vették fel a főiskolára

A közgazdasági technikum elvégzése után jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol az első rostán eltanácsolták. Nyilatkozataiban említette, hogy igazat ad a felvételiztető vizsgabizottságnak, jelentéktelen kislányként közhelyes versekkel próbálkozott.

Ki mit tud?

Érettségi után visszaköltözött Kaposvárra, és másfél évig a Kaposvári Megyei Bíróságon adminisztrátorként dolgozott. Munka mellett Takács László segédrendező amatőr színjátszókörében játszott el néhány szerepet. 1965-ben a csoport fellépett az országos Ki mit tud?-on, és bekerült a döntőbe. Produkciójukat a kaposvári Csiky Gergely Színház vezetése is látta, készülő új előadásukba fiatal lányokat kerestek, melybe Pogány Juditot is meghívták. Meghallgatás után segédszínészi állást ajánlottak számára, melyet rögtön elfogadott.

Igazi áttörés

Az igazi áttörést színészi pályájában az 1968–1969-es évad hozta el, amikor Zsámbéki Gábor friss diplomás rendezőként Kaposvárra szerződött, és szerepet adott Pogány Juditnak a Várj míg sötét lesz című színdarabban.

Az örkény Sznház tagja

1994 óta szabadfoglalkozású, elsősorban az Örkény István Színházban és a József Attila Színházban lép fel. Vendégként többször fellépett a budapesti Katona József Színházban is. Itt játssza az 1996. május 18-i bemutató óta Werner Schwab Elnöknők című darabjának egyik főszerepét. 2004-től az Örkény Színház tagja.

Népszerű szinkronhang

Számos filmben is szerepelt mint színész, és szinkronhangként is emlékezetes perceket szerzett a nagyközönségnek (például mint a kis Vuk (1981) vagy Szaffi). A Pom Pom meséi című filmben több mint száz; a 2010-ben bemutatott Bogyó és Babóca című mesesorozatban több mint hetven hangon szólal meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Pogány Judit – Forrás: YouTube.com