A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola pedagógusai szeptember 13-án 8-10 óra között folytatják polgári engedetlenségi akciójukat. Annak ellenére sem veszik fel a munkát, hogy amint írják: “a tankerület felsőbb utasításra aránytalan szankciókat kilátásba helyezve megfenyegette 19 tanárunkat”.

Polgári engedetlenség

A Tanítanék mozgalom közösségi oldalán tette közzé a felhívást, miszerint a Belügyminisztérium elutasító és lekezelő válasza után kénytelenek megszervezni az őszi polgári engedetlenségi hullámot. Tavasz óta sztrájkkal, polgári engedetlenséggel és tüntetésekkel próbálják elérni a pedagógusok a bérrendezést és a munkaterhek csökkentését. Azt kérték, hogy csatlakozzon mindenki, aki tud az oktatás jövőjéért folyó küzdelemhez.

Többen kaptak figyelmeztetést

A 2022. szeptember 5-ei polgári engedetlenség után, a tiltakozó tanárok a Tankerületi Központoktól felmondást kilátásba helyező egyen-leveleket kaptak országszerte. Budaörsön is – írja a budaörsiinfo.hu.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Levelet kapott a tanár

Az egyik budaörsi tanárnak írt, nyilvánosságra került levélben a területi igazgató kifejtette, hogy sajnálattal értesült arról, hogy a levél címzettje szeptember 5-én 8 és 10 óra között nem vette fel a munkát. Majd hozzátette, hogy amennyiben ez megismétlődik munkáltatói rendkívüli felmentésre is számíthat a pedagógus.

Tiltakozást szerveztek

A levél kapcsán az Illyés Gimnázium egyik szülői munkaközössége tiltakozásra hívta a budaörsieket: „Tanáraink rendkívüli felmentése gyermekeinket is veszélyeztetné, ezért kifejezzük tiltakozásunkat kedden (szeptember 13-án) 6:00-10:00 óra között az Illyés Gimnázium előtt. Mindenki hozhat egy gondolatot, rajzot, virágot vagy bármit, ami kifejezi a támogatását. Várunk minden szülőtársat, budaörsit, együttérző embert!”

Kiállnak magukért a budaörsi tanárok

Tollner József, az Illyés Gyula Gimnázium tanára szeptember 5-én a Budaörsi Infónak adott interjújában elmondta, hogy „gördülő polgári engedetlenségi mozgalmat” hirdetett a Tanítanék Mozgalom, aminek az első állomása Budaörs volt hétfőn reggel 8-tól 10 óráig. Az Illyésben minden héten egy következő napon fognak sztrájkolni.

Sztájkoltak

„Nem lehetett folytatni a sztrájkot, csak úgy, hogy észrevehetetlen. Mivel sztrájkolni nem lehetett, ezért kellett egy magasabb belépési küszöbű akcióba kezdeni, ez a polgári engedetlenség. Azért magasabb szintű, mert nem tudni, hogy milyen következményei lesznek. Ebben álltunk bele tavasszal 48 társammal együtt.”

Kockás ing

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárait arra kérték, hogy ne vegyék fel a munkát szeptember 13-án 6 és 10 óra között, a diákoktól pedig azt, hogy hétfőn és kedden kockás ingben jelenjenek meg az iskolában.

Budakalászon sem tanítottak

A budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskolában a méltatlan oktatási körülmények javítása érdekében öt pedagógus polgári engedetlenségi akcióba kezdett. Erre válaszul a Váci Tankerületi Központ vezetője szeptember 9-én levelet küldött az érintett tanároknak, melyben jelezték: ha nem veszik fel a munkát, elveszíthetik az állásukat.

Élőlánc Budakalászon

A szülők hétfő reggelre az iskola pedagógusai mellett kiállva szolidaritási megmozdulást hirdettek. Fél nyolc és nyolc óra között a szülők és nagyszülők az iskola épülete körül élőláncot alkottak.

Levelet írtak a szülők

A szülők levelet fogalmaztak meg Verebélyi Gábor Ákos tankerületi igazgatónak, melyben felhívták a figyelmet arra, hogy a tanárok fenyegetése teljes mértékben eliminálja azt a minimális biztonságot, amely a tanári munkakör ellátáshoz szükséges, így veszélybe sodorja gyermek tanuláshoz való alapvető emberi jogát.

„Álljanak ki magukért”

A tankerület vezetőjének jelezték: „az 1848-as és 1956-os forradalom azt tanítja gyermekeinknek, hogy álljanak ki magukért. Ez az érték visszaköszön a jelenlegi történelemkönyvekből is, amelyekkel Ön, mint az oktatásért felelős szerv képviselője, gondoljuk egyetért. Szülőként nem szeretnénk, ha gyermekeink azt tanulnák meg, hogy nem érdemes kiállni magukért, egy jó ügyért, mert retorziótól kell félniük” – idézi a levelet a budakalasz.hu.

216 szülő írta alá

A szülők hangsúlyozták: a tanárok polgári engedetlenségi akciója jelenleg az egyetlen törvényes lehetőség, hogy az oktatási feltételek és a munkakörülmények javítása érdekében hallassák hangjukat. A reggeli élőlánc idején 216 szülő írta alá a Verebélyi Gábor Ákosnak írt levelet.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: