Az egy sajnos makacsul jelenlévő, roppantul téves elképzelés, hogy a porcok megerősítése, támogatása csak egy bizonyos életkor után lényeges. Korántsem! Ha például valaki fiatal korától kezdve sportol, vagy aktív életet él, akkor nem hanyagolhatja el a porcvédelmet, ellenkező esetben a lesérülés veszélye, akár tartós formában is óriási. Mindennek tetejében a porcproblémák folyamatos fájdalommal is együtt járhatnak, miközben egy bizonyos ponton túl a porcok károsodása nem visszafordítható.

Hogyan lehet és hogyan érdemes vigyázni?

Semmiképpen sem mozgásszegény életmóddal. A porcok a mozgás hiányát talán még jobban megsínylik, mint a komolyabb igénybevételt jelentő mozgást. Úgyhogy a megerősítésnek nem az a módja, hogy a porcok pihenőpályára vannak állítva. De akkor mégis mi az, amivel javítható az állapotuk, sőt amivel egyfajta védelem is kialakítható? Természetesen a porcerősítő készítmények szedése a válasz. Mégpedig nem is akármilyen felelet.

Ezek a termékek a porcok egyrészt egészségét, másrészt regenerációját támogatják. Pihenés és rehabilitáció nélkül nincsen egészség, és ez a porcok esetében fokozottan érvényes. Akik rendszeresen edzenek, ennek pontosan tudják a jelentőségét, lévén az izomzat is úgy képes fejlődni, ha elegendő idő áll rendelkezésre az edzés okozta sokk kiheverésére. A porcok helyzete is valahogy így áll, annyi különbséggel, hogy míg izomépítésnél cél az izomrostok megszakítása, addig a porcok leharcolása sohasem járható út.

Milyen komponensek támogatják a porcvédelmet?

A porcerősítő készítmények olyan összetevőkkel büszkélkednek, amik a porcokat alkotó anyagokat erősítik, támogatják, egyúttal hozzájárulnak a porcok rugalmasságának megtartásához. A leggyakrabban előforduló, egyben leghatásosabb összetevők a következők: glükozamin és kondroitin-szulfát, MSM (metil-szulfonil-metán), kollagén, vitaminok és ásványi anyagok, hialuronsav, omega-3 zsírsavak.

A porcok felépülése mindig garantálható?

Nem! Van az a fokú porcsérülés, amikor önmagában a porcerősítő kevésnek bizonyul. Főleg, ha a porcok elhasználódásához egyéb ízületi gondok is társulnak, amire nagy az esély, hiszen ezek mondhatni generálják, indikálják egymást. Súlyos helyzetben tehát mindenképpen célszerű szakorvossal konzultálni, aki tanácsokat adhat arra vonatkozóan, miként támogatható a leghatásosabb módon a porcok egészségének, vagy legalábbis aktuális állapotának megőrzése. Olykor a stagnálás elérése a legjobb és legreálisabb cél, ami elérhető.

A teljes gyógyulás nem minden esetben borítékolható, ezt nem lehet elégszer kihangsúlyozni. Ezen kívül a porckopás mértéke is mérvadó, mert bizonyos szituációkban abszolút nem javasolható a porcerősítés. Többek között ezért erősen ajánlható a konzultáció.

A porcerősítés akár fiatal kortól kezdve célravezető?

Igen! A fentiekkel összhangban aktív életvitel, azaz sportolás, edzés mellett megéri úgy tekinteni a porcvédelemre, mint prevencióra. Ez a legjobb stratégia egyébként, mert ekkor a megelőzésre kerül a fókusz, ami az egészséges porcokhoz vezető legrövidebb út.

Kiemelt kép forrása: depostiphotos.com

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: pharmy.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.