Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként Kárpátaljára utazott hogy felmérje a határszemlén a háború elől menekülők helyzetét. Kiderült, hogy problémái voltak a határátlépésnél. Közben egyre több menekült érkezik Budapestre is.

Sokan érkeznek a határra Kijevből is

Magyarország miniszterelnökének felesége a portálnak elmondta, melyek a tapasztalatai. „Elsősorban az ország déli megyéiből érkeztek, de nagyon sokan Kivejből is. Az az igazság, hogy mindenki, aki odaérkezett, abban reménykedik, hogy vissza tud menni” – mondta Orbán Viktor felesége. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Orbán Viktor feleségének is sokat kellett volna várnia

Lévai Anikó hozzátette: őket még átengedték a határon, ám ez nem ment könnyen, mert nagyon sokáig kellett volna várakozniuk, ezért egy másik útvonalat választottak – írja az Index. A portál videóját a cikkünk alján nézheted meg.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Az ukrán hatóságok is segítik a menekülteket

„Az ukrán hatóságok is mindent megtesznek annak érdekében, hogy olajozottan működjenek a dolgok, és a segélyszervezetek munkáját is segítik és támogatják.” – tette hozzá a miniszterelnök felesége.

Élelmiszer tisztálkodószerek

Orbán Viktor párja elmondta azt is, hogy jelenleg a legfontosabb feladatuk az, hogy élelmiszert, higiéniai felszerelést juttassanak el a menekültekhez.

Bébiétel, melegruha

„Anyaként nyilván arra gondol az ember, hogy ha saját maga kerülne ilyen helyzetbe, akkor a pelenka, bébiétel, tartósélelmiszerek, melegruha kellene.” – tette hozzá.

Jobb és rosszabb anyagi helyzet

Lévai azt is elmondta: azok a menekültek, akik jobb anyagi helyzetben vannak, szállodába mennek, akik pedig családoknál el tudnak helyezkedni élnek a lehetőségekkel, így a kollégiumokban és az ideiglenesen kialakított menekültszállásokon csak azok vannak, akiknek nincs más lehetőségük.

Anya és nagymama

Beszélgettünk velünk, nyilván nagyon nyomasztja a lelkület az, ami történt, ez érthető, de egyébként meglepően türelemesen és méltósággal viselik ezt a helyzetet. Lévai azt is elárulta, hogy anyaként, nagymamaként ő hogyan dolgozza fel a látottakat: „Próbálok nekik segíteni, és nagyon együttérzek velük” – mondta Orbán Viktor felesége. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Menekültek Budapesten is

Az ukrajnai háború elől kedden 4058 ember, köztük 532 gyerek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Azt írták, hogy a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. A közlemény szerint a BRFK és a Készenléti Rendőrség erői a pályaudvarokon segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket, valamint biztosítják a közrendet.

Itt az Index videója Lévai Anikóval

Kiemelt kép: Lévai Anikó – Forrás: miniszterelnok.hu