A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt egészségtelennek minősítették a levegőt több magyar  településen – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az agglomerációban a Csepel-szigeten Tökölt érinti a felhívás, ott levegőminősége kifogásolt a levegőhigiénés index alapján. Kiemelték, hogy egyes településeken (Debrecen, Nyíregyháza) a nitrogén-dioxid koncentrációja is magas volt.

Az NNK azt írta: a gyermekeknél, a légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, valamint az idősebb korúaknál légzőszervi tünetek – köhögés, légúti irritáció vagy nehézlégzés – jelentkezhet.

Ha a mérőműszerek Tökölön problémás minőségű levegőt jeleznek, akkor érdemes figyelni a környező településeken, Szigetszentmiklóson vagy Halásztelken is.

Az NNK azt kéri, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók az egészségtelen levegőminőséggel jellemezhető településeken kerüljék a szabadtéri fizikai munkát és a sportolást.

Ezen felül arra kéri a lakosságot, hogy kerüljék a légszennyezést okozó tevékenységeket például a helytelen lakossági tüzelést és az avarégetést.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció, Halásztelek főutcája