Megérkezett szerdán az orosz elnök, ezért útlezárások, időszakos forgalomkorlátozások voltak Budapesten. Az alábbiakban percről-percre követhetted merre jár Putyin és mit csinált.

18:15

Vége Orbán és Putyin tárgyalásának, sok megállapodást írnak alá, majd elkezdődött a nemzetközi sajtótájékoztató.

16:46

Az ATV alábbi videóján megnézheted, hogyan fogadta Orbán Putyint

16:33

A Google aktuális forgalmi helyzetet mutató térképén jól látszik, hogy a belvárosban mozdulni sem lehet, és lépésben lehet csak haladni az M0-ás déli szektorában is. Belassult a 10-es út és az M3-as kivezetőn vannak még fennakadások.

16:18

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megkezdte a tárgyalást a miniszterelnöknél a Karmelita kolostorban. A sajtó előtt láthatóan mindenkinek jókedve van. Az asztalnál vannak még a külügyminiszterek és a tolmácsok.

MTI Fotó

16:07

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostor előtt.

16:01

Az orosz elnök autója átért a budai oldalra, indul fel a várba.

MTI Fotó

15:44

Putyin konvoja most ment végig az Andrássy úton.

15:23

Az M0-ás a Megyeri-hínál áll teljesen beállt, az M3-as is már le van zárva. Az alábbi kép az M0-áson készült a Megyeri-híd közelében. Köszönjük a fotót.

15:14

Egy facebookozó fotója szerint teljesen beállt a 4-es út.

15:11

Egyre nagyobb a közlekedési káosz a belvárosban. A 15-ös és a 115-ös autóbusz a Kossuth Lajos tér és a Deák Ferenc tér között nem közlekedik. A 4-es és a 6-os villamos sem jár az Oktogon és a Blaha Lujza tér között. A 2-es villamos nem közlekedik a Jászai Mari tér és a Kossuth Lajos tér között. A 9-es autóbusz a Nyugati pályaudvar és a Deák Ferenc tér között nem közlekedik.

15:03

Putyin elnök látogatása miatt komoly dugókra kell számítani, leginkább az Andrássy út és a budai Vár környékén. A delegáció a Liszt Ferenc repülőtérről az M0-ás és az M3-as érintésével megy a Hősök terén keresztül, majd az Andrássy úton és a Lánchídon át a Várba. A küldöttség elkerüli a Parlament környékét, így is nehéz lesz közlekedni a belvárosban, parkolni pedig gyakorlatilag lehetetlen.

14:59

Megérkezett Putyin, a repülőtéren esik az eső, mégis mindenki mosolyog. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta az orosz elnököt.

MTI Fotó
MTI

14:49

Putyin gépe az agglomerációba Monorierdő felett érkezett meg, majd Monor, Üllő, Vecsés útvonalon szállt le Ferihegyen.

14:46

Leszállt Putyin repülője Ferihegyen. Az Flightradar képén lehet látni az útvonalát. Moszkvából indulva Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia érintésével érkezett Magyarországra. Balassagyarmatnál lépett magyar légtérbe.

13:32

Íme Putyin autója belülről. A luxusjárgány 6,6 méter hosszú, 2 méter széles és 1,7 méter magas, Szenat a neve és az Aurus autócsaládhoz tartozik, annak “ékköve”. Az alábbi videón Putyin Abu-Dzabi koronahercegének mutatja meg Moszkvában.

12:23

Budapesti idő szerint 12:18-kor, moszkvai idő szerint 14:18-kor szállt fel Putyin elnöki gépe a Moszkva Vnukovo Nemzetközi Repülőtérről. Az orosz elnök 2013 óta harmadszor érkezik Budapestre, legutóbb is ezzel a repülővel jött.

12:14

A delegáció miatt a Budapesti Közlekedési Központ a kötöttpályás járművek, főként a metró igénybevételét javasolja. A korlátozások a Liszt Ferenc-repülőtér környékét is érintik, ezért azt tanácsolják: akinek a gépe 12 és 14 óra között, vagy 19 és 21 óra között indul, lényegesen korábban induljon el otthonról.

11:59

A Párbeszéd az utcáról szabad szemmel alig látható molinót tett ki az Alagút fölé.

11:42

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint 12 óra 30 perctől 19 óra 30 percig szakaszosan és időszakosan lezárják a Liszt Ferenc-repülőtér “E” porta – 4-es főút – M0-s autóút – M3-as autópálya bevezető – Kacsóh Pongrác úti felüljáró – Kós Károly sétány – Hősök tere – Andrássy út – József Attila utca – Széchenyi tér – Lánchíd – Clark Ádám tér – Hunyadi János út – Dísz tér – Szent György utca – Szent György tér útvonalat.

11:17

Éjfélig tilos megállni több helyen az V., a VI., a XIV. és a XV. kerületben, például a Hősök terén, az Andrássy úton és szervizútján, a pesti alsó rakparton és a budai alsó rakpart egy-egy szakaszán, a Széchenyi téren, az MTA előtti nagyparkolóban, a Clark Ádám téren, a Szent György téren, a Dísz téri parkolóban, a Szarvas téren és a Dózsa György téren, valamint az Attila út, a Dózsa György út és a Bajcsy-Zsilinszky út egy szakaszán.

11:05

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálnak exkluzív interjút adott a Dunakeszin élő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki elmondta, hogy az orosz külügyminisztert Szergej Lavrovot vendégül látta Dunakeszin. Mint mondta: „A külpolitikában nagyon fontos a személyes kapcsolat kialakítása, hogy egy-egy nehéz kérdésben ne a hivatalos útvonalakon kelljen menni, hanem fel tudjam hívni a külügyminiszter kollégát, és azt tudjam neki mondani, hogy van itt egy ügy, beszéljük meg, oldjuk meg, mit gondoltok róla.

Szijjartó Péter a Westendben ebédel a kisfiával – Forrás: BudaPestkörnyéke.hu olvasói fotó

Ezek a személyes kapcsolatok a nemzeti érdekérvényesítés szempontjából rendkívül fontosak. Több kollégával alakult ki jó személyes nexus, barátság, családi barátság is. Szergej Lavrovról mindenki tud, mert megírták a lapok, de Boris Johnson is vendégeskedett nálunk Dunakeszin, sőt az ő elődje, a korábbi brit külügyminiszter, a jelenlegi pénzügyminiszter, Philip Hammond is volt nálunk. Vendégeskedett nálunk a macedón külügyminiszter a családjával együtt, de volt nálunk a bolgár, a lett, a norvég, a szerb, és a szlovén külügyminiszter is. Volt, akivel lementem a Duna-partra sétálni vagy beültünk a Part Cafféba – mondta korábban Szijjártó Péter.

Kiemelt kép: illusztráció