Telefonon beszélt Putyin a török államfővel, Erdogannak részletesen elmondta mit akar Ukrajnában és milyen követelései vannak a békeszerződéssel kapcsolatban. Fontos információ, hogy a személyes találkozótól eddig elzárkózó Putyin már kész tárgyalni az ukrán elnökkel, Zelenszkijel.

Előrelépés történt

Törökország igyekszik magát közvetítőként pozícionálni az ukrán-orosz konfliktusban. Most úgy tűnik, ebben történt előrelépés. A BBC ugyanis arról számolt be csütörtök éjszaka, hogy Vlagyimir Putyin a török elnökkel folytatott tárgyalásain megfogalmazta részletes követeléslistáját. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Új részletek

A BBC riportere a telefonhívás befejezése után fél órán belül interjút készített Erdogan vezető tanácsadójával és szóvivőjével, Ibrahim Kalinnal. Kalin a tisztviselők azon kis csoportjának tagja volt, akik részt vettek a hívásban és új részleteket árult el a tárgyalásról, amelyről egyébként a nap folyamán már érkeztek hírek – írja a Portfolio.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Semleges Ukrajna

Az orosz követelések két kategóriába sorolhatóak. A török illetékes szerint az első 4 feltétel Ukrajna számára nem túl nehéz. Ezek közül kiemelendő az, amit Ukrajna már elfogadott egyébként: hogy semlegesnek kell lennie, és nem kérheti a NATO-csatlakozást. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezt már korábban elismerte.

Orosz nyelv védelme

Emellett Oroszország elvárja, hogy Ukrajna lefegyverzési eljáráson menjen keresztül. Valamint védelmet vár el az orosz nyelv számára Ukrajna területén. Emellett továbbra is jelen van a követelések között a nácitlanítás.

Már Putyin is egyeztetne

A követelések második csoportja az, aminek teljesítésében nehézségek lehetnek a török közvetítőfél értékelése szerint. Ennek kapcsán az is kiderült, hogy Putyin ezekben a vitás kérdésekben személyesen akar egyeztetni az ukrán elnökkel.

Nem harap

A két héttel ezelőtti állapotokhoz képest az orosz fél személyes találkozóról alkotott álláspontjában lényeges változás következett be. Korábban ugyanis Putyin már határozottan megüzente, hogy nem tárgyal Zelenszkijjel, mert nem tett le Ukrajna nácitlanításáról. Az orosz elnök ezt azok után mondta, hogy március 3-án Zelenszkij azt üzente: találkozzanak, ő nem harap.

Krím és Kelet-Ukrajna

Ezekhez a vitás kérdésekhez sorolható a kelet-ukrajnai Donbasz státusza és Kelet-Ukrajna egyes részei, amelyek már kihirdették függetlenségüket, ide tartozik a Krím-félsziget ügye is.

Fogadják el, hogy kisebb lesz Ukrajna

Feltételezhető, hogy Oroszország azt fogja követelni, hogy az ukrán kormány mondjon le az oroszok által már korábban elfoglalt kelet-ukrajnai területekről. A másik feltételezés, hogy Putyin követelései között szerepelni fog, hogy Krím elcsatolását az ukránok fogadják el és mondják ki, hogy ezentúl Oroszországhoz tartozik.

Békeszerződés

A BBC úgy értékeli, hogy Ukrajna szempontjából vannak aggodalmak a feltételeket illetően, hiszen olyan követelések szerepelnek az oroszok listáján, amiket ha nem dolgoznak ki alapos részletezettséggel, akkor a későbbiekben nem garantált, hogy az oroszok nem szállják meg újból az országot. A békemegállapodás megkötése elhúzódhat, de abban lehet reménykedni, hogy egy esetleges tűzszünet megkötése megakadályozza a további vérontást. 

Folyamatos harcok

Közben nem érkeznek pozitív hírek: A mai nappal negyedik hetébe lépett Oroszország ukrajnai inváziója. Az orosz erők főleg a nagyobb városokat, elsősorban a polgári célpontokat bombázzák. Egyre durvulnak a harcok, folyamatosak a műveletek Kijev körül és Mariupolt rommá lőtték az elmúlt napokban. A menekültek száma tovább nőtt, ez a második világháború óta Európa leggyorsabban növekvő menekültválsága. A magyar kormány úgy számol, hogy az orosz–ukrán háború következtében elérheti a 900 ezret az országba Ukrajnából érkezők száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Valgyimir Putyin, orosz államfő