Putyinnak nincs más lehetősége, csak az, hogy győzzön, de hosszútávon erre nincs valódi esélye az orosz vezetőnek – mondta Buda Péter, nemzetbiztonsági elemző az ATV-ben szerda este. A szakértő azt is elmondta, beszéltek neki arról egyes elemzők, hogy Putyin valamilyen tudatmódosítószer hatása alatt állhat. A biztonsági elemző azt is elmondta, milyen atomfegyvert vethet esetleg be Putyin annak érdekében, hogy a nyugati közvélemény pszichésen teljesen kikészüljön.

Putyin valódi célja

Buda Péter, nemzetbiztonsági elemző szerint Putyin valódi célja nem csak Ukrajna elfoglalása, hanem az európai nyugati szövetségesek megroppantása azzal, hogy éket ver az USA és az európai szövetségesei közé azzal, hogy olyan választás elé állítja az európai országokat, amelyek azt – Putyin várakozása szerint – nem fogják teljes mértékben felvállalni, Amerikával szemben, nem fogják Amerikát követni. Ezért fokozza Putyin a katonai fenyegetését is Európával szemben, azt mutatva, hogy az ő vélt biztonsági érdekeire hivatkozva lényegében bármire hajlandó. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Különalkuk Európában

A nemzetbiztonsági elemző arra számít, hogy az európai országok mindegyike megköti majd az ő kis különalkuját Oroszországgal. Ez lényegében azt jelenti, hogy szemet hunynak afelett, hogy Ukrajna orosz fennhatóság alá kerül. Ez elhúzódó tárgyalásokkal elérhető, mint fogalmazott: a konfliktusgörbét el lehet laposítani, majd a viszonyt üzleti lapokra helyezik.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Feltekeri az erőszakkapcsolót

Buda Péter azt is elmondta, hogy miután biztonságpolitikailag az USA eltávolodik Európától, az egyes nemzetállamok lényegesen gyengébbek, kiszolgáltatottabbak lesznek, könnyebben fognak alkukat kötni Oroszországgal. A szakértő arra számít, hogy Putyin még csavarni fog az erőszakkapcsolón, ugyanis az orosz vezető azzal tudja rákényszeríteni a nyugat-európai társadalmakat, a közvéleményt arra, hogy kihátráljanak az ukrán konfliktusból, hogy fenyegeti őket.

Atommal fenyegeti a nyugatot

Példaként említette Franciaországot, ahol a társadalom egy része az orosz narratívát teszi magáévá. Ha a nyugatot Putyin atommal fogja fenyegetni, akkor előbb-utóbb a nyugati politikusok a saját szavazóik nyomására kénytelenek lesznek kiszállni az ukrán konfliktusból.

Buda Péter meglepő összefüggésekre világított rá

Buda Gábor, nemzetbiztonsági elemző - Forrás: ATV
Buda Péter, nemzetbiztonsági elemző – Forrás: ATV, a teljes beszélgetés ide kattintva érhető el.

Dühkitörések

Putyin mentális állapotáról egyre több hír érkezik. Az amerikai hírszerzésnek állítólag információi vannak arról, hogy Putyinnak rendszeres dühkitörései vannak a saját embereivel szemben, instabil az állapota, elszigetelődött a környezetétől.

Drogos lehet Putyin

A szakértő elmondta, a Putyin állapotára vonatkozó híreket fenntartásokkal kezeli, de kétségtelen, hogy sok forrásból lehet tudni, hogy Putyin komoly betegségekkel küszködik, ami magyarázhatóvá teszi azt, miért siet ennyire Ukrajna lerohanásával. Buda Péter azt is elmondta, hallott olyan elemzőt, aki azt mondta Putyin valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt állhat, ezt a róla készült felvételek alapján állítják egyes elemzők.

A sajátjai tehetik el láb alól Putyint

Buda Péter azt is elmondta, hogy ez a háború úgy érhet véget, ha valaki a Kreml belső köreiből elteszi láb alól Putyint. A szakértő hozzátette, van egy olyan elit réteg az orosz hatalom környékén, amely egy váltás esetén nem feltétlenül jobb alternatívát, csak más alternatívát jelentene és nem biztos, hogy könnyebb lenne velük megbirkózni, hiszen az orosz hatalmi doktrína, az imperialista nyugat legyőzése mélyen gyökerezik az orosz társadalomban.

Atomfenyegetés

Mindent egy lapra tett fel Putyin. Egyre többet hallani atombombás fenyegetésről, ma Lavrov, Putyin külügyminisztere azt mondta, ha kitörne a 3. világháború, az atomfegyverekkel járna. A szakértő szerint ez része a lélektani hadviselésnek, hogy egyre jobban nyomassza a nyugati közvéleményt.

Taktikai atomfegyver

Buda Péter elmondta, vannak stratégiai és taktikai atomfegyverek. A közvélemény úgy tudja, ha eldurran egy atomfegyver, akkor vége a világnak. A kisebb, úgynevezett taktikai atomfegyverek egy-egy harctér kisebb részén vethetők be. A szakértők szerint, ha itt Európában eldördülne egy ilyen kisebb taktikai atomfegyver, annak elképesztő lélektani ereje lenne, arra sarkalná a közvéleményt, hogy Putyin érje el amit akar, ugyanakkor nem pusztulna el egy város sem. A szakértő tehát nem jelentette ki egyértelműen, hogy az orosz elnök nem fog valóban atomot használni. A Buda Péterrel készült teljes beszélgetést ide kattintva éred el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Buda Péter korábban Friderikusznál is járt

Kiemelt kép: Putyin