Csütörtök hajnalban Oroszország több irányból megtámadta Ukrajnát. Légicsapásokat hajtott végre, amelynek halálos áldozatai is vannak. Az agresszió előtt Vlagyimir Putyin, orosz elnök figyelmeztette a Nyugatot, súlyos következményei lehetnek, ha kívülről akarnak beleavatkozni a háborúba. Legutóbb 1939. szeptember 1. Lengyelország német megtámadása előtt lehetett hasonló hangokat hallani Európában. A politikusoknak teljesen elment az esze, semmiből sem tanulnak?

Putyin mindenkit fenyeget

„Mindenkinek üzenem, aki fontolóra veszi, hogy kívülről beavatkozik, súlyos következményekkel kell szembenéznie. Olyanokkal, amelyek még történelemben nem történtek.” – mondta Putyin csütörtök kora reggeli, gyakorlatilag hadüzenetében, amellyel súlyos figyelmeztetést adott a nyugati szövetségeseknek. Az orosz elnök hozzátette: a nácizmus felszámolása a tét Ukrajnában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kamu indokokkal rohanta le Ukrajnát

Az orosz elnök most pont ugyanolyan kamu indokkal támadta meg Ukrajnát, mint 83 évvel ezelőtt Németország a vele szomszédol Lengyelországot. A vérengzés akkor 5 évig tartott és az egész világot megváltoztatta. Akkor egy Hitler nevű politikus kezdte a háborút, hasonló kamuindokokkal, mint most Putyin.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Putyin nem foglalkozik senkivel

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa figyelmeztette Oroszországot, hagyjon fel a katonai akcióval, de Putyin ezt figyelmen kívül hagyva reggel megtámadta szomszédját. Ahogy televíziós beszédében fogalmazott, demilitarizálni akarja Ukrajnát és különleges katonai akciónak minősítette a támadást. Üzent az ukrán katonáknak is: „tegyék le a fegyvert és menjenek haza.”

Az amerikai elnök imáról beszél

Joe Biden elnök szerda este így reagált Putyin akciójára: „Az egész világ imái ma este Ukrajna népével vannak, amely az orosz katonai erők indokolatlan és indokolatlan támadását szenvedi el. Putyin elnök egy előre megfontolt háborút választott, amely katasztrofális emberveszteséget és emberi szenvedést fog okozni. 

Oroszország a felelős

Az amerikai elnök hozzátette: „Oroszország egyedül felelős a halálért és a pusztításért. Az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei egységesen és határozottan fognak válaszolni. A világ felelősségre fogja vonni Oroszországot”

Nincs esélye Ukrajnának az orosz hadsereggel szemben

Tegnap este Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere elmondta, hogy Ukarajnának nem sok esélye van az orosz hadsereggel szemben.

Orbán Viktor összehívta az operatív törzset

Közben Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset. A külügyminiszter pedig kijelentette, hogy a kormány számára a legfontosabb a magyar emberek biztonságának a garantálása.

Szankciókról beszél Európa

Ezzel egyidőben egymás után ítélik el az orosz támadást az európai kormányok. Az európai uniós központi intézmények vezetői a csütörtök esti rendkívüli kormányfői EU-találkozón az orosz gazdaság stratégiai ágazatait megcélzó, új, hatékony szankciókat tartalmazó csomagot terjesztenek a tagállamok vezetői elé jóváhagyásra – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján.

Akadályozni fogják az orosz bankokat

A csomag célja, hogy megakadályozza Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz és piacokhoz, és gyengítse Oroszország gazdasági bázisát és modernizációs képességét. Hozzátette: “mindemellett befagyasztjuk az EU-ban lévő orosz vagyontárgyakat, és megakadályozzuk az orosz bankok hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz. Az első szankciócsomaghoz hasonlóan szorosan együttműködünk a partnerekkel és szövetségesekkel.”

Barbár támadás

A bizottsági elnök kijelentette: “Ma kora reggel az orosz erők megszállták Ukrajnát, egy szabad és szuverén országot. Európa közepén ismét ártatlan nők, férfiak és gyermekek halnak meg vagy féltik az életüket. Elítéljük ezt a barbár támadást és az annak igazolására használt cinikus érveket” – fogalmazott.

Putyin rombol

Von der Leyen felhívta a figyelmet: “Nem hagyjuk, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök lerombolja azt a biztonsági struktúrát, amely az elmúlt évtizedekben békét és stabilitást biztosított Európának, és azt sem, hogy a jogállamiságot az erő és a kegyetlenség uralmával váltsa fel. Az EU Ukrajna mellett áll, Ukrajna győzni fog.”

Büntetőintézkedések sora

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő úgy nyilatkozott, hogy az új büntetőintézkedések sora, amelyet az EU-tagállamok vezetői csütörtök este vitatnak meg, a “legkeményebb szankciócsomag az EU történelmében.”

II. Világháború óta a legsötétebb órák

“Európa legsötétebb óráját éli át a második világháború vége óta. Ezért az orosz vezetést nagyszabású elszigeteltség fogja sújtani” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: az unió új segélycsomagot is előkészít, és aktívan támogatja az evakuálási műveleteket az orosz támadás által érintett területeken. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin