Próbavásárlás során bizonyosodott be, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nevével visszaélve akartak csalók tűzifát értékesíteni. A tilosban járók lebuktatására a Nébih ellenőreivel közös akcióban került sor. Az állami erdészeti társaság ismételten felhívja a figyelmet, hogy a tűzifát csak legális forrásból, számla ellenében vásároljuk meg.

A budai agglomerációban ténykedtek

A budai agglomeráció településein tevékenykedő csalók a közösségi médiában terjesztett hirdetéseikben valótlanul azt állították, hogy a Pilisi Parkerdőből származó fát értékesítenek a lakossági vevőknek. A Parkerdő munkatársai és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) faanyagkereskedelmilánc felügyelet (EUTR) ellenőrei próbavásárlással keresték meg a hirdető árusokat. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Papír nélkül

A kiszállítás alatt tartott ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy a csalók nemhogy nem tudták igazolni a Pilisi Parkerdőtől való származást, de a faanyag legális eredetét bizonyító dokumentumokkal sem rendelkeztek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Zár alá vették  

A Nébih ellenőrei a faanyagot és a szállításhoz használt gépkocsit zár alá vették, az eljárás folyamatban van, az elkövetők ellen a Pilisi Parkerdő Zrt. feljelentést tett – áll a parkerdő hétfői közleményében.

Tűzifát csak legális forrásból!

Az állami erdészeti társaság ismételten felhívja a figyelmet a tűzifa legális forrásból, számla ellenében történő vásárlásának fontosságára. Az illegális faanyag-forgalmazók számos esetben trükköznek a kiszállított mennyiséggel is, és reklamáció esetén gyakorlatilag utolérhetetlenek, így közvetlenül kárt okoznak a megrendelőknek.

Az erőket is károsítja

Emellett fontos szempont, hogy az illegálisan forgalomba kerülő tűzifa kitermelése az erdőket is károsítja, míg a szabályoknak megfelelően értékesített faanyag garantáltan fenntartható erdőgazdálkodásból származik. A legális, a vásárlót és az erdőket egyaránt védő vásárlási folyamatot segítik a Nébih EUTR hatóság https://portal.nebih.gov.hu/eutr-vasarloi és a https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu/kereses honlapokon található információk.

Borsod és Pest az élen

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a 2022-es vizsgálatok alapján Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest vármegye extrém magas kockázatúvá vált, de több további vármegye esetében is történt változás a hivatal tájékoztatása szerint. A Nébih folyamatosan figyeli a hazai fakitermeléseket és ellenőrzi a fakereskedelem alakulását, hogy ezzel megpróbálja visszaszorítani az illegális tevékenységeket. 

Vannak trendek

A szervezet minden évben közzéteszi az ezzel kapcsolatban készített, vármegyékre lebontott elemzését. A hivatal immár hat év adatait vetette most össze, ami alapján bizonyos trendek is kirajzolódnak.

Kockázati besorolás

Az egyes vármegyék és Budapest kockázati besorolását évente felülvizsgálják. Az elemzés tehát hatodik éve készül hasonló szisztémával, így az időközben keletkező új információk birtokában a kiértékelés módszere is finomodott.

Pest: nagyon magas kockázat

Borsod-Abaúj-Zemplén tavaly már extrém magas kockázatú vármegye lett, de az azt megelőző öt évben is nagyon magas kockázati besorolású volt. Nagyon magas kockázati besorolást kapott Pest vármegye, itt az elmúlt három évben nem változott jelentősen a kockázati pontszám.

A lista

A magas kockázati besorolású vármegyék közé tartozik Baranya, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Zala. Közepesen magas kockázati besorolású vármegye egyedül Bács-Kiskun volt.A legjobb. Végül a legjobb, magyarán az alacsony kockázati besorolású vármegye kategóriában egyetlen nyertest hirdettek: ez pedig Békés vármegye. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció