A lehető legtöbb jármű elindításával készül a BKK, a Volánbusz és a MÁV a május 4-21. között tartó érettségi időszakában várhatóan megnövekedő forgalomra. A járvány előtt megszokott, tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. A BKK önkéntesei az érettségi vizsgák első két napján ingyenes maszkot osztanak.

A tanítási időszakban érvényes munkanapi menetrend szerint indulnak a fővárosi járatok 2020. május 4-e és 21-e között, a középiskolai írásbeli érettségik időszakában. A Volánbusz által üzemeltetett, az agglomerációt és Budapest külsőbb kerületeit érintő buszjáratok az érettségi időszakban szintén a legnagyobb kapacitást biztosító, tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek.

A MÁV-HÉV az általa üzemeltetett HÉV-vonalak közül a H6-os és a H8-as esetében a jelenleg érvényes hétvégi menetrendhez képest többlet szerelvényeket állít forgalomba.

Az érettségi első hetén csaknem 17 ezer diák tesz majd vizsgát városszerte közel 270 oktatási intézményben, ezért ezekben a napokban a BKK többletszolgáltatásokkal biztosítja, hogy a járványidőszakban is biztonságosan, a megfelelő távolságot megtartva lehessen utazni.

A fővárosi vonalakon a legnagyobb kapacitást biztosító munkanapi menetrend lesz érvényben, a csúcsidei járatkövetési sűrűséget a reggel 9 óráig tartó időszakig meghosszabbítva. A város különböző pontjain 30 további, „érettségi tartalék” felirattal ellátott autóbusz áll majd készenlétben, hogy igény esetén forgalomba álljanak és még sűrűbb követést biztosítsanak, amely vonalon arra szükség van.

A reggeli csúcsidőben, 7 és 9 óra között, valamint 12 és 14 óra között a 8E és a 108E gyorsjárat megáll a Cházár András utca, a 23E és a 223M gyorsjárat pedig a Kén utca megállóban, hogy a környékbeli iskolák még több járattal elérhetők legyenek.

Biztonságos utazás

A járványügyi veszélyhelyzet miatt az érettségi időszakában – az elmúlt hetekben tapasztaltaknál nagyobb forgalomra tekintettel. A megfelelő védelemhez az utazók felelős magatartására is szükség van, ezért a BKK a következőket kéri az utazóközönségtől:

Az április 27-én életbe lépett fővárosi rendelet értelmében kizárólag maszkban, vagy orrukat és szájukat sállal, vagy egy kendővel eltakarva utazzanak. Az érettségiző diákokat és a tanárokat arra kérik, hogy az oktatási intézmények felé időben induljanak el otthonról, hogy ezzel is biztosítható legyen a járatokon az utazók megfelelően biztonságos eloszlása.

Az osztálytársakat, a járműveken összetalálkozó ismerősöket is kérik, hogy ügyeljenek az egymástól való megfelelő távolság tartására. Ugyanígy fontos a vizsgák után is, hogy ne minden diák ugyanazzal a busszal, trolival, villamossal stb. induljon el hazafelé.

Mindenki mást arra kérnek: aki csak teheti – és például nem a munkahelyére tart –, tervezze úgy az utazását, hogy elkerülje a délelőtt 7-9 óra és a délután 12-14 óra környékén megnövekedő forgalmat. Ezzel nemcsak saját, de az érettségiző diákok védelméért is sokat tehetnek.

A Budapesti Közlekedési Központ önkéntes munkatársai az érettségi vizsgák első két napján is ingyenes, mosható, vasalható textil egészségügyi maszkokat osztanak reggel 7 órától tíz fővárosi csomópontban: a Batthyány téren, a Deák Ferenc téren, Kelenföld vasútállomásnál, a Keleti pályaudvarnál, Kőbánya-Kispestnél, a Nagyvárad téren, a Nyugati pályaudvarnál, az Örs vezér terén, a Széll Kálmán téren és Újpest-központnál.

BKK, Kiemelt kép: BPK-fotó