A főváros legnagyobb piacait és árusítóhelyeit ellenőrizte a Nébih, elsősorban az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakellenőrei. 2,5 milliós bírságot szabtak ki és 15 kofától bevonták az engedélyt. Kiderült, hogy a sárgarépát kertinek hazudó nénike ugyanúgy a nagybanin szerzi be az árút, mint a zöldséges.

A hivatal 271 forgalmazót, kofát ellenőrzött a 16 legnagyobb budapesti piacon. Az elmúlt fél évben lezajlott ellenőrzéssorozat során a zöldség-gyümölcs forgalmazásra vonatkozó szabályok betartását, valamint az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakellenőrei.

Az akció eredményeként a kisebb hibák miatt 110 figyelmeztetést, a súlyosabbakért 20 esetben bírságot szabtak ki, utóbbit összesen 2,5 millió forint értékben, sőt 15 termelőnél az őstermelői igazolvány bevonását is kezdeményezte a Nébih.

A hivatal értékelése szerint a fővárosi piacok infrastruktúrája megfelelő, általánosságban tiszták, jól megközelíthetőek.

Azonban az árusítóhelyek nyitva tartása már nem ideális a Nébih szerint ugyanis, általában 16 órakor bezárnak, így hét közben a kötött munkaidőben dolgozók számára nehezen elérhető azok kínálata.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a weblapján számolt be ellenőrző akciójáról, korábbi Nébih ellenőrzésekről, akciókról a Kékfény.com portálon is olvashatsz.

Kiemelt kép: Lehel csarnok – Fotó: BPK