Alkonyi Krisztina, a budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola igazgatója tegnap közösségi oldalán osztotta meg, hogy az iskolájukból hat tanár távozik. Recseg a felépítmény… Soha nem történt ilyen, egy sem volt, kettő sem, akit pótolni kellett – írta posztjában az iskolavezető. Most kémiatanárt és fejlesztőtanárokat keresnek.

Megoldás a tanárok gondjaira

Több alkalommal volt már Budaörsön is sztrájk és polgári engedetlenség is annak érdekében, hogy megoldást találjanak a tanárok helyzetére, bérezésére. A Kesjár Csaba Általános Iskolában legutóbb 2022 márciusában volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Polgári engedetlenség

Ekkor a tanárok polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. Nem vették fel a munkát, nem folytattak oktatási, nevelési tevékenységet. Kiállásukkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent kormányrendelet ellen tiltakoztak, amely a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén – írja a Budaörsi.info.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Válságjelek

Az igazgatónő ezt írta: Lee Iacocca szerint ‚Egy teljesen racionális világban csak a legjobbjaink mehetnének tanárnak, a többieknek be kellene érniük valami kevesebbel.’

Bírjuk-e még…

Ezt mi mélyen hisszük: akik maradunk, akik a következő tanévet tervezzük, akik nyáron is levelezünk diákjainkkal, akik Nekik gyűjtjük az életet, hogy ősztől újra adhassunk, akik nem moralizálunk és panaszkodunk, hanem percenként döntéseket hozunk – bírjuk-e még… – tette hozzá.

6 tanár mondott fel

Így folytatta: de most recseg a felépítmény, 6 kollégánk lép új útra, mert mennie kell. Soha nem történt ilyen, 1 sem volt, 2 sem, akit pótolni kellett.

Vigyázni kell

A Kesjár jó hely, felhatalmazással élnek értékes tanárai, munkatársai, a diákok belülről vezérelt, okos fejek, jó arcok, egyediek és közösségiek – jó itt. Vigyázunk egymásra.

Közösen keresik az új tanárokat

Van, aki tanítana nálunk kémiát, fejlesztene tanulásban akadályozottakat? Nézelődjetek, kérdezzetek, van-e, aki közénk lépne? Hálásak volnánk… – zárta bejegyzését.

Óriási a tanárhiány

Akár 30 százalékos is lehet a tanárhiány az országban az optimális létszámhoz képest – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás. A szakszervezet vezetője szerint nemcsak kisebb, hátrányos helyzetű településeken, hanem Budapesten is nagyon kevés a pedagógus, és különösen nagy a hiány gyógypedagógusból és a természettudományos tárgyak oktatóiból.

1300 szabad állás

A szakszervezet kikéri majd a tankerületekről a létszámmal kapcsolatos adatokat, és megpróbálják kiszámolni a valós pedagógushiányt, szerinte ugyanis a tankerületek irányító szervénél, a Klebelsberg Központnál kalkulált adatok nem pontosak. Csak a tankerületek által fenntartott iskolákban a hivatalos kimutatás szerint közel 1300 pedagógusállás betöltetlen.

Máshogy számolnak

Ez a szám úgy jöhetett ki, hogy nagyon sok tankerületben, a vonatkozó rendelettel ellentétben, nem heti 22, hanem 26 órával számolnak egy tanár esetében, az átlagos csoportlétszám helyett pedig a maximálissal – magyarázta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola diákjai – Forrás: az iskola Facebook oldala