Az új egészségügyi törvényjavaslat többek közt jelentősen átalakítaná a háziorvosi rendeléséket. Először is csak munkaidőben, vagyis 8 és 16 óra között lenne háziorvosi rendelés. 16 óra után pedig csak az ügyeleti ellátásban lehet majd igénybe venni a háziorvost. Viszont a 300 helyett csak 102 ügyeleti központ lesz, az agglomerációban is számos településen szűnnek meg az orvosi ügyeletek.

Új törvényjavaslat

Pintér Sándor egészségügyért is felelős belügyminiszter a múlt héten nyújtotta be a kormánynak azt az előterjesztést, amely az egészségügy átalakításáról szól. Többek közt a szakdolgozói béremelésről, az alapellátás átszervezéséről és új feladatairól, a rendelőintézetek államosításáról, valamint a dolgozók megyéken belüli vezénylése mellett a kórházi látogatási rend átszabásáról is szól. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

8-16 óra között lesz rendelés

Az előterjesztés szerint a háziorvosoknál hétköznap csak reggel nyolctól délután négyig lesz rendelés. Utána a háziorvos, ha éppen be van osztva, a járási szakrendelőbe megy ügyelni, sok esetben másik településre, egészen este tízig. Ilyenkor is írhat majd receptet, beutalót a saját betegeinek, de a távolság és az ügyeleti elfoglaltságai miatt nehezebben lesz elérhető.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ügyeleti központok

A Népszava egy másik, nem nyilvános koncepció alapján azt írta korábban, a mostani 300 helyett csak 102 ügyeleti központ lesz, így nagyjából havi két ügyelet jut majd minden háziorvosra. Ami azt jelenti, hogy megyénként 3-4 úgynevezett Járási Sürgősségi Alapellátási Központ működne. Több megyében a mostani csaknem tucatnyi orvosi ügyeleti pontból néhány maradna.

Megszűnő ügyeletek

Pest megyében például ezeken a településeken megszűnne meg helyben az alapellátási ügyelet: Abony, Biatorbágy, Budaörs, Dunaharaszti, Dunavarsány, Ercsi, Fót, Gyömrő, Halásztelek, Kistarcsa, Maglód, Nagymaros, Ócsa, Pécel, Pilis, Pilisvörösvár, Pomáz, Százhalombatta, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Üllő, Veresegyház, Zsámbék.

Ellátás ügyeletben

Vagyis az új szabályozás szerint, „akik ma hozzáférnek az esti rendelésekhez, azok a jövőben az ügyeleteken keresztül kaphatnak majd ellátást” – mondta a 444.hu-nak Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánhelyettese. Bár a törvény nem tiltja, hogy 16 óra után is rendeljen a háziorvos, de az egészségügyi közgazdász szerint előbb-utóbb általános gyakorlat lesz a napközbeni rendelés.

Háziorvos=szabadnap

A jövőben fel kell majd készülnie mindenkinek arra, hogy ha dolga van a háziorvosnál, akkor szabadnapot kell kivennie. Ellenkező esetben csak az ügyeleten kérhet ellátást, ha éppen szerencséje van, akkor pont azon a településen él, ahol nem szüntetik meg a ügyeletet.

Bevonják a mentőket az ügyeleti rendszerbe

Júliustól az Országos Mentőszolgálatra bíznák az orvosi ügyeleti rendszert. Délután négytől este tízig, amikor a háziorvosok ügyelnek, a mentők diszpécsere fogja eldönteni, házhoz kell-e menni vagy sem. Tíz óra után a mentősök kezelik majd az ügyeleti ellátásra szoruló betegeket. Budapesten egyelőre nem változik az ügyeleti rendszer.

Saját stábbal dolgoznának

A háziorvosok saját asszisztenciájukkal fogadnák az ügyeleti helyszínen a betegeket. Este tíz után másnap reggel nyolcig a sürgősségi feladatokat orvos, mentőtiszt, vagy diplomás, úgynevezett kiterjesztett hatáskörű ápoló végezné, akiknek a munkáját további ápoló és gépkocsivezető is segítené. Szükség esetén helyszínen is látnának el betegeket.

Csökkenteni is lehet az orvos fizetését

Jövő januártól, vagy 2023. július 1-jétől az egészségügyi szolgáltatónak lehetősége legyen az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló orvosok alapilletményét a minősítésük alapján 20 százalékkal nemcsak emelni, hanem csökkenteni is.

Kiemelt kép: illusztráció