Szomorú rekord Magyarországon, eddig még nem történt ennyi haláleset egy nap alatt, mint most szombatra virradóan. 5318 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 104.943 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2357 főre emelkedett.

100 felett a napi áldozatok száma

Rekordot döntött a koronavírus halálos áldozatainak száma, meghalt 107 beteg. Az aktív fertőzöttek száma 77 739fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 29 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 5612 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 405-en vannak lélegeztetőgépen.

Szomorú rekord

Pénteken jelentettek először több mint 100 napi áldozatot (103-at), ma tovább nőtt ez a szomorú rekord: 107-en hunytak el a koronavírus miatt. Magyarországon összesen már 2357 áldozata van a járványnak, a számuk kevesebb mint 19 nap alatt  duplázódott meg, ami gyorsuló ütemet jelent.

Orbán Viktor szerint is súlyos a helyzet

A koronavírusjárvány-helyzet nehéz, egyes helyeken súlyos – jelentette ki Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban. Közölte: az elemzések szerint november 21-én 2240 intenzív kórházi ágyra lesz szükség, december 10-én pedig már 4480-ra. “Itt van nagyjából a teljesítőképességünk határa” – mondta a kormányfő.

Műtétek elhalasztása

Közölte: hoztak döntéseket arról, hogy ha túlmegy a fertőzés ezen a határon, akkor is legyenek olyan kijelölt helyek, ahol képesek megfelelő orvosi ellátást adni, ha kell, akkor a kórházakon kívül is. Ezért napokon, sőt órákon belül döntés születhet a kockázat nélkül halasztható műtétek átütemezésről, hogy egyre több kórházi ágyat lehessen felszabadítani – mondta a kormányfő. Azt is közölte, hogy ameddig csak lehet, megpróbálják nem bezárni az iskolákat.

Dráma a kórházakban

A drámai hangú beszédek hangzottak el a Sürgősségi Orvostani Társaság csütörtöki kongresszusán. Lovas András, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának vezetője elmondta: már túlcsordult az ellátórendszer, nincs benne tartalék.

Kevés a hely

A kórházakban 1000 intenzív terápiás ágy van, ezek 60-70 százaléka volt foglalt januárban, normál ellátás mellett. A rendelkezésre álló személyzet legfeljebb kétezer intenzív ellátásra szoruló beteget tud ellátni.

Rohamosan nő a betegek száma

Ehhez képest november 5-én már több mint ötezer embert ápoltak az intézményekben, és a számuk exponenciálisan nő, lélegeztetőgépen 378-an voltak – sorolta Lovas András osztályvezető.

Élet-halál a tét

Az orvos azt is mondta: már most vannak olyan intenzív osztályok, ahol alkalmazni kellene a Magyar Orvosi Kamara tavaszi ajánlását, amelyet arra az esetre dolgoztak ki, ha az egészségügyi ellátórendszer már nem lenne képes megbirkózni a Covid–19 megbetegedések nagy számával és az orvosoknak kell dönteni arról, hogy ki maradjon életben – írtuk tegnap.

Kiemelt kép forrása: MTI/Balogh Zoltán