Kigyulladt pár napja egy elektromos autó az M7-es autópályán. A fenti kép illusztráció, nem ez az autó égett ki. Egyre többet hallunk arról, hogy lángol egy elektromos autó és nem tudták megfékezni a tüzet, ezért porrá égett a sok tízmilliós jármű. Mi a baj az elektromos autók oltásával, miért nehéz megfékezni a lángokat? Erre válaszol a szakértő a cikkünk végén.

Égő elektromos autó az M7-nél

Kigyulladt egy elektromos autó november 12-én az M7-es autópályán Kápolnásnyéknél, a Velencei-tó közelében. Valószínűleg az akkumulátorblokk túlhevülése okozta a balesetet. Az ilyen járművek oltása, az akkumulátor-blokk túlhevülése miatt kifejezetten hosszadalmas és veszélyes feladat a folyamatos hőtermelés miatt a visszagyulladás még 72 óráig lehetséges. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fürdőkádba merítették a füstölő elektromos autót

Mivel az oltást végző Váli Önkormányzati Tűzoltóknál nem volt speciális eszköz, segítséget kértek. A közútkezelő munkatársai és a tűzoltók közösen kitolták az izzó járművet egy forgalomtól elzárt, biztonságos helyre, távol a közlekedőktől, aztán mart aszfaltból, rakodógéppel egy medencét, amolyan fürdőkádat készítettek, amelyet vízzel megtöltöttek, majd abban elmerítették az autót, így sikerült eloltani a tüzet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Hevesen ég az akkumlátor

A lítiumion akkumulátorok gyulladása heves kéngégéssel jár mert az anód és katód bomlása során oxigén szabadul fel, az pedig táplálja szítja a tüzet. Mindezek ismeretében olyan oltási módszert kell találni, mely az égés valamely feltételét megszünteti, ezzel lehetővé téve a lángok kioltását. 

Öngyulladás

A tapasztalatok szerint az oltás utáni újragyulladás szinte elkerülhetetlen egy elektromos autónál, ha nincs megfelelő mértékben lehűtve az akkumulátor, viszont az oltás után, amint lehetséges, feltétlenül szükséges a sérült rész eltávolítása a további káresemény és baleset bekövetkezésének megelőzése érdekében.

Nem elég egy tűzoltóautónyi víz sem

A tűzoltóautókban használatos gépjárműfecskendő víztartályának befogadóképessége 3800-4000 literre tehető. Ezzel szemben egy elektromos meghajtású gépjármű tűzének eloltásához átlagosan 6400 liter víz szükséges, ez azonban csak egy átlagérték, a legnagyobb vízigényű oltás során 10200 liter vizet használtak fel.

Oltókonténer

Németországban egyre többször már oltókonténert vetnek be. Ez gyakorlatilag egy mobil, vízzel és speciális kémiai szerekkel megtöltött medence, amibe a tűzveszélyes autót elsüllyesztik, ezzel megelőzhető a temérdek oltóanyag elhasználása, és a napok múlva is észlelhető spontán újra gyulladás veszélye is kiküszöbölhető. 

Oltókonténerbe helyeznek egy BMW-t

Ez a probléma az oltással

A brit Daily Mail című újság megkérdezte Paul Christensen-t, a Newcastle Egyetem Műszaki karának alkalmazott elektrokémiai professzorát a lítium-ion akkumulátorral működő elektromos járművek tűzeseteiről. Christensen elmondta, ha egyszer kigyulladnak ezek a járművek, akkor nagyon nehéz őket eloltani. A gond az, hogy egy elektromos jármű esetében, egyszerűen lehetetlen eljuttatni oda a vizet, ahol szükség van rá. A cellák egy fémvázban vannak. A fém tok alatt még van általában egy fémlemez, a padló, a szőnyeg, az ülések, az ablakok és az alváz. Azaz a teljes autó – magyarázta a szakértő. A gáz, amikor kilép az akkumulátorcsomagból hatalmas nyomással teszi azt. Így ha a tömlőt a lukra is irányítjuk nem történik semmi, hiszen a víz nem jut be. Ez pedig olyan, mint amikor lángol a konyhánk és ezért leöntjük vízzel a háztetőt. Értelmetlen – fűzte hozzá a szakértő.

Kiemelt kép: lángoló BMW I3