Szerdán távmeghallgatással folytatódott a Viking Sigyn hajóskapitányának, Jurij Csaplinszkinak a büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken, amely a Hableány sétahajó 28 halálos áldozatot követelő tragédiája nyomán indult. Dél-Koreából jelentkezett szerencsétlen túlélő, de a tolmács teljesen alkalmatlannak bizonyult.

Dél-Koreából jelentkezett a túlélő

A kapitány szeme sem rebbent, amikor Hwan Sungja a tragédia egyik túlélője, a három ügyvédje társaságában Dél-Koreából bejelentkezett a tárgyaláson – tudósít a Blikk a ciki eseményről. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Beszélni kezdett a nő

A törékeny nő is a Hableány fedélzetén volt, amelyen a mögötte érkező Viking Sigyn luxushajó lassítás nélkül átgázolt. Ám a bíróságon pár perc múlva kiderült, a magyar tolmács alkalmatlansága miatt, Yung Young meghallgatását is elnapolták.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Kétségbeesett bíró

A bíró kétségbeesve kérdezte a követség teremben ülő munkatársától, tud-e esetleg tolmácsot szerezni, a válasz azonban nem volt. A taláros testület szünetet rendelt el, s megpróbálnak tolmácsot keríteni.

28-an meghaltak

2019. május 29-én 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei, valamint a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést és a helyszíni intézkedést. A balesetet követően a mentőegységek hét embert mentettek ki a Dunából és további 21 embert eltűntként kerestek. Pár másodperc alatt elsüllyedt a hajó. A végső összesítés szerint 28-an meghaltak, egy utas a mai napig nem került elő.

30 másodperc alatt süllyedt el

A Viking szállodahajó 2019. május 29-én, nem sokkal este kilenc óra előtt futott ki az Akadémia nevű állomásról. A szállodahajó 21 óra után 5 perccel nekiütközött a Hableánynak, és maga előtt belenyomta a Dunába. A városnéző kishajó nagyjából 30 másodperc alatt teljesen elsüllyedt.

Óriási médiafigyelem

A tragédia hírére tömegek jelentek meg a Margit híd lábánál. Rengeteg nézelődő, tévéstáb figyelte, kamerázta a mentőegységek minden lépését. A teljes világsajtó a CNN, BBC a koreai tévék ezzel az eseménnyel foglalkoztak. A dél-koreai nagykövet, a külügyminiszter és számos vezető érkezett a helyszínre és pár nap múlva megérkeztek a hozzátartozók is.

Feldolgozhatatlan a hozzátartozók fájdalma

Pár nap elteltével mécsesek, harangszó és virá­gok kíséretében emlékeztek meg a Hableány katasztrófájáról. A Margit híd pesti hídfőjénél 28 szál virágból álló koszorút helyeztek a vízre az elhunyt 28 utas és a legénység emlékére.

A Viking kapitánya a felelős

„Itt nem a víz, nem az időjárás és nem is a páromék hi­báztak. A tragédiáért a Viking kapitánya a felelős” – nyilatkozta könnyek között akkor a Hableány elhunyt matrózának, Tóth Jánosnak az élettársa.

60 fős nyomozócsoport

A Budapesti Rendőr-főkapitányság által felállított 60 fős nyomozócsoport 134 nap alatt befejezte az ügy nyomozását és a keletkezett iratokat megküldték az ügyészségnek. A hajókatasztrófa tárgyalása 2020. szeptember 8-án megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken.

Halálos tömegszerencsétlenség

Még mindig nem tisztázódott az, hogy mi történt azon az esős, szerdai éjszakán. Minden idők legnagyobb magyar hajóbalesetének tárgyalása jelenleg is zajlik, ahol a Viking 64 éves ukrán kapitánya ellen halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége, és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette mi­att emeltek vádat, egy utas azóta sem került elő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A Hableány kiemelése a Dunából – Fotó: MTI/Mohai Balázs