A Tesla autói olyan kamerarendszerrel vannak felvértezve, amelyek képesek felismerni a különféle járműveket és az emberi alakokat is. A rendszer azonban nem minden esetben működik megfelelően.

Nem szellemeket lát a kamera

Egy önvezetéssel foglalkozó szakértő, Sam Abuelsamid a The Vergne-nek nyilatkozva elmondta, hogy bár néhányan azt hihetik, a Tesla kamerarendszere képes látni a szellemeket, valójában ez nincs így. A Tesla nem használ lézeres radarokat a környezete feltérképezése során. Kizárólag kamerák képei alapján dolgozik a rendszer. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Még gyerekcipőben jár a technológia

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője úgy döntött, a Teslák nem használnak lézeres radarokat a feltérképezéshez. A kamerák a fényviszonyok függvényében hol jól, hol kevésbé jól látnak. Nem képesek a távolságokat és az akadályok formáját tökéletesen felmérni, ebben a radaros rendszerek jobbak.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Itt egy videó egy rögzített esetről

Ez a magyarázat a megdöbbentő jelenségre

A Tesla a fejlett algoritmus következtetéseire bízza, hogy eldöntse, éppen mi van a jármű környezetében. A program jelenleg még nem tudja teljes bizonyossággal megkülönböztetni, ha egy nagy szürke téglalap alakú tárgyat egy mozgó embertől. Jelen esetben a sírhelyek tévesztették meg a rendszert.

Hamar korrigálja a tévedést

A fenti illetve az alább látható videón emberi alakok jelennek meg a sírhelyek között, legalábbis a Tesla szerint. Valójában azonban nincsen a sírhelyek között senki Az alakok azonban csak rövid ideig villannak fel a Tesla infotainment kijelzőjén, a rendszer hamar korrigálja a tévedéseket.

Egy másik videón hasonló furcsaságokat rögzítettek

Nem új jelenségről van szó

A Tesla tulajdonosok évek óta töltenek fel a videómegosztó portálokra hasonló felvételeket. Számos videót lehet találni az interneten, ahogy temetőkben lassan hajtó Tesla tulajdonosok azt kémlelik, mikor érzékel gyalogost az autójuk a síremlékek között, amikor valójában nincs ott szemmel láthatóan senki.

Van más is, ami fejtörést okoz a Teslának

Nemrég egy olyan videó terjedt el, amikor egy lovaskocsit volt képtelen értelmezni a Tesla kamerája. Bár a rendszer folyamatosan fejlődik, időnként hatalmas baklövéseket vét. A szóban forgó esetben előbb kamionnak, majd kerékpárnak is nézte a kamera a lovaskocsit.

Íme a felvétel a Tesla és a lovaskocsi esetéről

Ennél furcsább is történt már Teslával

Egy tulajdonos arról számolt be, hogy Teslája a Holdat közlekedési lámpának nézte. Az Autopilotnak nevezett vezetéssegítő rendszernek még van mit tanulnia. Az amerikai gyártó azonban figyelmeztet, hogy a sofőrök mindig figyeljék az utat, és ne bízzák magukat teljes mértékig a rendszerre. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A Tesla rendszere gyalogost észlel ott, ahol valójában nincs – Forrás: Heather’s World