Orbán Viktor nem sokkal a cikkünk megjelenése előtt bejelentette: Magyarország nem engedélyezi, hogy a területén keresztül fegyvereket szállítsanak Ukrajnába és katonákat sem küldünk a szomszédos országba.

Háborús helyzet

A miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülése után állt a nyilvánosság elé. Mint fogalmazott: Háborús helyzetben vagyunk, nyugalomra van szükség. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sem fegyvert, sem katonákat nem küldünk Ukrajnába

A magyar emberek érdeke, hogy kimaradjunk ebből a háborúból, ezért Magyarország nem küld sem fegyvert, sem katonákat a háborús övezetbe.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Fegyvereket sem szállíthatnak át Magyarországon

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs úgy döntött, hogy fegyverszállítmányokat sem engedünk át Magyarország területén, mert Kárpátalján magyarok élnek, és egyetlen olyan lépést sem támogathatunk, amely veszélyeztetheti az ő biztonságukat – mondta videójában Orbán Viktor.

Minden menekültet befogadunk

A miniszterelnök kiemelte, hogy humanitárius segítséget biztosítunk Ukrajnának, és az onnan érkező menekültek befogadásáról is gondoskodunk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mélyponton a forint

Közben hétfő reggel új történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, 372 felett is járt a jegyzés. A magyar devizát az orosz-ukrán háború, illetve az azzal kapcsolatos globális kockázatkerülés sújtja, emiatt pedig nehéz bármit is tenni ellene.

Meghekkelték az orosz médiát

Folyamatosan kibertámadások érik az orosz webhelyeket, a Reuters információi szerint a helyzet addig fajult Oroszországban, hogy több médiaplatformot ilyen háborúellenes üzenetekkel árasztanak el: „Kedves állampolgárok! Arra kérünk benneteket, hogy hagyjátok abba ezt az őrületet, ne küldjétek fiaitokat és férjeiteket a biztos halálba. Putyin hazugságra kényszerít bennünket és veszélybe sodor bennünket.” – írják. A TASZSZ orosz állami hírügynökség weboldala, az Rbc.ru, a Kommersant.ru, a Fontanka.ru és az Iz.ru híroldal is kimaradásokat szenvedett; ezek közül több helyen is megjelentek az említett üzenetek. Egyes orosz hírportálok szerint az Anonymous hackerközösség a felelős a feltörésekért. 

A francia elnök felhívta Putyint

A párizsi Elysée-palota közleménye szerint az ukrán kormány kérésére Emmanuel Macron telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal – írja a Guardian. A francia elnök megismételte a nemzetközi közösség arról szóló követelését, hogy Oroszország állítsa le az Ukrajna elleni offenzívát, valamint hangsúlyozta az azonnali tűzszünet megkötésének szükségességét. Macron azt is kérte, hogy a tárgyalások idején ne támadják a civil infrastruktúrát és a főutakat. Állítólag ezekre rábólintott Putyin.

Brutális rakétatámadás érte Harkov belvárosát

Ukrán források szerint hétfő 15 óra után rakétatámadás érte Harkov belvárosát. Több tucatnyian meghaltak, és több száz ember megsebesülhetett. A Twittert elárasztották a felkavaró videók, amiken halottak és megcsonkított áldozatok látszanak.

Itt egy videó Harkov bombázásáról

Itt van Orbán Viktor bejelentése

Kiemelt kép: Orbán Viktor – részlet a fenti videóból