Magyar idő szerint szerda este 22:33-kor történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi. Egy magánűrhajó szállít embereket az űrbe. Az esemény a Svábhegyi Csillagvizsgálóból is élőben követik, ezt a videót is mutatjuk a cikkünk alján.

FRISSÍTÉS 22:28 | Az indítás előtt néhány perccel a rossz időjárásra hivatkozva lefújták a kilövést, várhatóan szombaton 21:20-kor próbálják meg újra, ha akkor sem sikerül, akkor vasárnap indítják. Szombaton 21:00-tól az élő közvetítések itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon újra elérhetők lesznek, gyertek, várunk titeket akkor is!

Miért történelmi ez a pillanat? Mert eddig magánpénzből, magáncég még soha sem repített embereket az űrbe, vagyis megkezdődik az emberek kereskedelmi személyszállítása a csillagok közé. A Tesla autókat gyártó vállalatcsoport SpaceX űripari vállalatának Crew Dragon űrhajója első ízben szállít embereket az űrbe.

A Crew Dragon űrmissziója mérföldkő az amerikai űrkutatásban, az Egyesült Államok ugyanis 2011 óta nem szállított embereket az űrbe amerikai űrhajóval. Azóta, hogy kilenc évvel ezelőtt, harminc évi szolgálat után kivonták a forgalomból az űrsiklókat, a NASA orosz űrhajókkal szállíttatta űrhajósait a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Crew Dragon hordozórakétája már napok óta a kilövőpadon áll. A veterán amerikai űrhajósok, Robert Behnkek és Douglas Hurley stílusosan egy Tesla elektromos autóval érkeztek a kilövőpadhoz, majd pedig egy egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafandert viselve, közép-európai idő szerint 22.33-kor indulnak útnak.

Az űrhajójuk másnap csatlakozik az űrállomáshoz. A NASA megbízásából az Elon Musk vállalata által kifejlesztett Crew Dragon az ugyancsak a SpaceX által kifejlesztett Dragon teherszállító űrhajó módosított, emberi utazásra alkalmassá tett változata. A Dragon számtalanszor szállított már rakományt az ISS-re.

A Crew Dragon első, emberek nélküli próbaútja március 2-án volt, az űrhajót a SpaceX Falcon-9-es hordozórakétája állította Föld körüli pályára, az űrhajó automata üzemmódban csatlakozott az ISS-hez. Alább nézhető meg a három élő közvetítés, később pedig ezeken nézhető vissza, hogy mi történt.

Alább a Svábhegyi Csillagvizsgáló élő videója

A NASA és a SpaceX embert küld az űrbe – élő közvetítés

🚀 Ma este 22:33-kor a világtörténelemben először hagyja el a bolygót kereskedelmi alapon fejlesztett űrhajóval az ember. 🛰 A SpaceX által fejlesztett Crew Dragonnak nevezett űrhajóval két bátor űrhajós, Bob Behnken és Doug Hurley fogja a Nemzetközi Űrállomásfelé venni az útját, hogy ott hosszabb időt töltsenek el. ✨ Élőben jelentkezünk mi is este 10 órától, hogy élőben közvetítsük Nektek! 💫 Az est házigazdái: Szabó Norton, Soós☝️Tartsatok velünk, és kérdezzetek bátran!👉https://www.facebook.com/svabhegyicsillagvizsgalo/livePosted by Svábhegyi Csillagvizsgáló on Wednesday, May 27, 2020

Alábbi a NASA élő videója:

Ez pedig az űrhajót gyártó vállalat élő csatornája: