Nagy volt a rendőrségi készültség a Hollandiából érkezett gépnél. A fedélzeten volt egy férfi, akit hamis magyar okmányokkal fogtak el Amsterdamban. Kiderült, hogy ő is abban a 15. kerületi okmányirodában kapta meg a hamis útlevelet, ahol másik 50 ember. Az egész hálózat lebukott. A hazaérkezésről készült videót a cikkünk alján nézheted meg.

Elfogták az okmányirodai ügyintézőt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hét éve buktatott le három okmányirodai ügyintézőt, akik által a gyanú szerint közel 50 külföldi jutott olyan magánútlevélhez, amelyen nem a saját, hanem más, korábban magyar állampolgárrá honosult személyek adatai szerepeltek az igénylők fényképeivel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vesztegetés

A bűncselekményekben közreműködő ügyintézőkkel szemben a nyomozóhatóság hivatali vesztegetés miatt már befejezte a büntetőeljárást. Azóta egymás után buktak le hamis útleveleikkel a személyiségtolvajok; ezúttal egy 66 éves ukrán férfivel bővült a gyanúsítottak sora.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

7 éve használta a hamis útlevelet

A nyomozás adatai szerint a férfi 2015. április 2-án a 15. kerületi kormányhivatalban igényelt a fenti módszerrel magánútlevelet, az ügyintéző pedig az okmány kiállításakor valótlan adatokat rögzített a közhiteles nyilvántartásba.

Elfogatóparancsot adtak ki

A bűncselekmény jellegéből adódóan az okmányt igénylő személy valós adatai akkor még nem voltak ismertek, így az általa használt adatok alapján ellene nemzeti, európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Hollandiában fogták el az ukrán férfit

Az ukrán állampolgárt most, május 10-én a holland hatóságok fogták el, ekkor valós adatait is megállapították. Miután a férfit repülővel Magyarországra hozták, 2022. május 18-án átadták a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársainak.

Beismert mindent

A 66 éves férfit a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói közokirat-hamisítás bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki, mely során beismerő vallomást tett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a videó a férfi Magyarországra érkezéséről

Kiemelt kép: Részlet a fenti videóból