Hivatalos közleményt adott ki a Magyar Labdarúgó-szövetség a csütörtök esti Magyarország–Anglia világbajnoki selejtezőn történtek miatt. A magyar csapat számára 4-0-ás vereséggel zárult meccsen a szurkolók egy része rasszista megnyilvánulásokat tett több színes bőrű angol labdarúgó felé, poharakkal dobálták őket és pirotechnikai eszközöket is hajítottak a pályára. A brit miniszterelnök, Boris Johnson Twitteren követelte az eset kivizsgálását.

Szigorú büntetés

„A Puskás Arénába kilátogató hatvanezer szurkoló elsöprő többsége sportszerűen, a magyar válogatottat biztatva drukkolt még akkor is, amikor már vesztésre állt a csapat. Éppen az ő védelmükben van szükség a rendbontók beazonosítására és szigorú megbüntetésére.” – írják a szövetség friss közleményében, majd így folytatják:

Rendőrségi feljelentés

„A pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megtette, megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ. Az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében a szövetség az elkövetőkre hárítja, emellett a sportrendezvényekről történő 2 éves kizárásra számíthatnak az eljárás végén.” – írják.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kiakadt a brit miniszterelnök

Boris Johnson brit miniszterelnök is a FIFA vizsgálatát szorgalmazza. Orbán Viktor brit kollégája azt írta: „Teljességgel elfogadhatatlan, ami tegnap este az angol játékosokkal történt Magyarországon. Felszólítom a FIFA-t, hogy tegyen határozott lépéseket annak érdekében, hogy az ilyen magatartást örökre száműzze a futballból.”

A magyar külügyminiszter is posztolt

Ezt követően a magyar kormány külügyminisztere, Szijjártó Péter a közösségi oldalán egy olyan júliusi videót posztolt, amikor az angol szurkolók a Wembley-ben kifütyülték az olasz himnuszt. 

Pillanatkép a meccsről

 Az angol Luke Shaw, valamint Kleinheisler László és Szalai Ádám (b-j) a labdarúgó világbajnoki selejtezők 4. fordulójában játszott Magyarország – Anglia mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. szeptember 2-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Vizsgálatot indít a FIFA

A brit BBC értesülései szerint vizsgálatot indít a FIFA, vagyis a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a csütörtök esti Magyarország–Anglia meccs miatt.

Rasszista inzultus

Több angol tudósító és játékos is arról számolt be, hogy rasszista inzultusok érték az angol válogatott színes bőrű labdarúgóit, főként Raheem Sterlinget és Jude Bellinghamet. A huhogáson kívül műanyag poharakkal is megdobálták őket a magyar drukkerek, akik szidalmazó rigmusokat énekeltek, és a mérkőzés előtti térdelés közben is kifütyülték a vendégeket – írja az Index.

Diszkrimináció

„A lelátóról érkező rasszizmus átitatta az estét, a magyar drukkerek diszkriminatív rigmusokat kiabáltak az angol focistáknak. Sokat fogunk még hallani erről az elkövetkező napokban” – mondta a meccsről szóló élő közvetítésben a BBC.

Hiába kérték, hogy ne tegyék

Hiába kérlelte a szurkolókat az elmúlt napokban előbb Rossi, majd Schäfer András is, hogy ne tegyenek olyat, amivel az újabb zárt kapus büntetést kockáztatják, amikor az 55. percben Willi Orbán félpályánál eladott labdáját góllal büntették az angolok, a gólöröm gyanánt a mezét lekapó Raheem Sterlinget a lelátóról műanyag poharakkal vették célba a drukkerek – írja a 24.huA BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: részlet a meccsről – Forrás: MTI/Illyés Tibot