Macskák, kutyák, vadászgörények, hörcsögök, tigrisek, egerek, vidrák és vízilovak: csak néhány a 29 fajból, amely elkaphatja a koronavírust, ráadásul ezek egy része az embert visszafertőzheti.

Védelmet nyújt az oltás

A nyércek és egy friss kanadai kutatás szerint az őzek képesek embert is megfertőzni azt követően, hogy valószínűsíthetően embertől elkapják a megbetegedést: jó hír, hogy az oltás mindenképpen erős védelmet nyújt számunkra ilyen esetekben is, ugyanakkor az állatokban keringő vírus újabb mutációkat hozhat létre a MedicalXpress cikke szerint, amit az Infostart szemlézett.

Mutációk okoznak problémát

Aggodalomra az állatok esetében kifejezetten a mutációk miatt van ok. Amikor egy vírus másolatokat készít magából egy új gazdatesten belül, megvan az esélye a másolási hibának, mely a mutációt okozza. A legtöbb mutációnak nincsen jelentősége, de időnként kialakulhatnak olyan változások is, amelyek befolyásolják a vírus életképességét és fertőzőségét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Állatról emberre is terjedhet

A tulajdonságok megfelelő kombinációjával egy vírus akár egyik gazdafajról a másikra is át tud ugrani. Így indult el a koronavírus-járvány 2019 végén a patkósdenevérekből kiindulva, bár még folyik a vita arról, hogy a denevérek élőállat-piacon, laboratóriumi baleset vagy más módon terjesztették-e a vírust az emberre.

Az omikron egy egérben fejlődhetett ki

A fertőzött emberek közti terjedés során keletkező mutációkat alaposan nyomon követik a kutatók, az állatpopulációban, különösen a vadállatok közt azonban sokkal kevésbé figyelik azt. Egy feltételezés szerint az omikron esetében sem zárható ki, hogy egy állatban, valószínűleg egérben fejlődött ki.

Változások a vírusban

Nehéz megállapítani, a jövőben milyen változások alakulhatnak ki egy vírusban, és azt is, hogy az állatok esetében végbemenő változások milyen természetűek lesznek. Valószínű, hogy lesznek olyan állatban létrejött variánsok, amelyek nem fertőzik meg az embert, de félő, hogy olyanok is jönnek, amelyek igen.

Félmilliárd ember kapta el

A világon 456 908 767 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 041 077 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai alapján.

192 ország

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt